1 юни е! Честит празник, деца!

01.06.2021 7:07

1.06.deca

Денят на детето е един от най-старите международни празници. Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път, така наречената Женевска декларация за правата на детето. Главният факт, на който се обръща внимание е, че детето, поради физическата си и умствена незрялост, се нуждае от специални гаранции, грижи и специална правна защита както преди, така и след раждането си.
През август на следващата година – 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват Женевската декларация, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето. Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.
В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: