Георг Спартански: 24 май е празникът, който обединява всички българи!

24.05.2020 12:02

Заради извънредната епидемична обстановка в страната на днешния 24 май Плевен не бе огласен от традиционното празнично шествие. Въпреки това паметникът на св.св. Кирил и Методий отново е отрупан с цветя, положени от признателни плевенчани още от рано тази сутрин.

Кметът Георг Спартански заедно със секретаря на Общината Паулина Кирова дойдоха преди обед и отдадоха своята признателност пред делото на светите брята Кирил и Методий.

24 май е най-българският празник. Имаме празници, които традиционно ни разделят на фили и на фоби, но най-българският, най-светлият, най-обичаният празник, единственият, който ни обединява, е празникът на светите братя Кирил и Методий, на словото, на духовността, на буквите, на културата, каза кметът Георг Спартански. И добави, че ако търсим това, което обединява нашият малък народ – то това е празникът на буквите, на славянската писменост и култура, а личността, която обединява всички българи по света, е тази на Васил Левски. Около такива дати, събития и празници трябва да търсим обединението на българите, защото ако има нещо, което сме дали безспорно уникално и с огромна сила на света, то това е славянската писменост и култура, подчерта градоначалникът.

Георг Спартански продължи с думите: „В исторически план през хилядолетията са изчезвали и народи, и култури и цели държави. Това, което ни е съхранило през тези хилядолетия и столетия е писаното слово на българския език. То ни е пренасяло през тъмните векове на робството, през килиите на монасите, на манастирите, килийните училища и благодарение на словото ние сме останали като народ, като нация и като държава и ще ни има докато пишем на кирилица и говорим на литературен български, не се срамим да ползваме нашия език и нашата писменост. Моят апел към българите, особено към младите е, независимо от вашите познания по различни езици, което е богатство за всяко една личност да владее различни езици, изразявайте се на български език в социалните мрежи, в контактите си поне в България. Нямате причини да се чувствате непълноценни и второкачествени, ако не пишете на латиница“.

Честит празник!

 

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: