Мълчаливо бдение в памет на отровените пчели се проведе в Плевен

21.05.2020 13:38

Мълчаливо бдение за почитане паметта на отровените пчели се проведе днес в Плевен. То се състоя пред Съдебната палата в града и събра пчелари от цялата област. Между 15 и 20 000 са отровените тази пролет пчелни семейства в област Плевен. Данните бяха изнесени на пресконференция, състояла се преди бдението в клуба на БТА в Плевен. В нея участваха доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз, Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие, Милчо Кнежански от Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия, Христо Христов – пчелар от с. Петокладенци,  Димитър Николов – пчелар от с. Биволаре.

Всички те алармираха, че за поредна година са унищожени хиляди пчели и виновниците според тях са едрите зърнопроизоводители, които нарушават разпоредбите и третират посевите и земеделските площи със забранени за употреба пестициди и инсектициди. Доц. Станчев, посочи, че в известията за предстоящо третиране на посеви има много непълноти и пропуски, съобщава се за употреба на хербициди и фунгициди, но не и за инсектициди. На пресконференцията днес бяха донесени убити хоботници /на снимката долу/- вредители по царевицата, които няма как да измрат масово, ако теренът не е бил третиран със забранен инсектицид. Тези хоботници ще бъдат изпратени за изследване в лаборатория на Грийнпийс.

Големите зърнопроизводители получават средства от ЕС и с тези пари си купуват отрови, пестициди, с които отравят пчелите, съсипват биоразнообразието и влияят върху здравето на хората, заяви Албена Симеонова. Това трябва да приключи, категорична бе тя. И добави, че има Нредба 13 и възможност по кръстосаните съответствия да се отнемат евросубсидии и това трябва да се случи. Тези хора трябва да бъдат притиснати от Европейската комисия и да не получават средства, защото те мислят само за собствения си джоб. Идват в селата с огромните си машини, вършат всички операции наведнъж и отравят всичко. Тези хора унищожават поминъка на местния пчелар, на местния земеделец там, където пръскат, добави Симеонова. И призова всички българи да подкрепят онлайн подписката  „Да спасим пчелите и земеделците“ на Фондацията за околна среда и земеделие. Чрез тази подписка ще може да се алармира Европейския парламент за случващото се у нас и да се стигне до забрана на всички пестициди, които унищожават пчелите.

На пресконференцията д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен посочи, че до дирекцията е подадена информация за отпаднали 792 пчелни семейства към дата 15 май, има 5 подадени сигнала. Днес започват проверки на пчелини в общините Гулянци, Никопол и Белене, за да се установи колко са загубите на пчеларите. Доц. Станчев обясни, че тези 792 пчелни семейства са отпадналите през зимно-пролетния сезон, а сега след третиранията на площите данните са много по-различни. От ОДБХ представиха и резултат от проби на измрели пчели в пчелин в село Петокладенци, където е отчетено наличието на препарат срещу кърлежи и комари. От две общини – Белене и Левски са отговорили в писмо до Областния пчеларски съюз, че третиране срещу кърлежи и комари не е извършвано.

Пчеларите призоваха държавата да обърне внимание на проблема с отравяне на пчелите, да бъдат санкционирани нарушителите, за да бъде запазен един от най-благородния поминък – пчеларството.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: