17 май – Международен ден на предизвикателството и Национален ден на спортиста

17.05.2021 7:07

Освен Международен ден на предизвикателството 17 май е и Национален ден на спортиста – професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта. Проявите в Международния ден на предизвикателството нямат състезателен характер и не излъчват победители. Идеята е в този ден за спорт и физическа активност всички, които желаят, да отделят 15 минути от времето си за някакво спортно занимание или физическа дейност.

sport
Международният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. в над 100 страни на всички континенти. През 1983 г. Спортната организация „PАRTICIPaction” в гр. Саскатун – Канада, реализира за първи път спортна програма за всички жители на града с основен мотив „занимание със спорт или физическа активност поне 15 минути без прекъсване”. Идеята се приема от още 50 други общини и така през май същата година с изключителен успех се провежда Ден на предизвикателството (Challenge Day). В него участват 650 000 канадци.
В следващите години Предизвикателството минава границите не само на Канада, но и на континента и става една от най-мащабните спортни прояви в програмата на Международната асоциация „Спорт за всички“ (ТАФИСА). Сега проявата се организира ежегодно в над 120 страни на всички континенти.
Българското Предизвикателство дебютира на 26.05.1993 г. в София. През 1994 г., когато организацията и ръководството на проявата се поема от БАСВ, в него се включват 16 общини на територията на София и над 10 града с над 50 000 участници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: