Румен Петков: Неглижирането на местните органи на самоуправление във времето на карантина е тежък институционален удар

12.05.2020 15:51

Председателят на ПП АБВ Румен Петков оцени като абсолютно недопустимо неглижирането на местните органи на самоуправление от страна на Националния оперативен щаб и правителството. Пред медиите той коментира, че по време на карантинния период – от средата на март, до днес, администрацията по места практически е игнорирана.


„Това е втората власт в България и в правомощията на общинските съвети и на кметовете са достатъчно задължения и отговорности, включително и за разпоредителни и управленски актове по време на кризи. Неглижирането на местните органи на самоуправление във времето на карантина е тежък институционален удар и това е тежка грешка. Общинската администрацията, която е най-близо до хората, има най-адекватна оценка и предложения и носи най-голяма отговорност“.
Петков определи като нелепо и противоконституционно издаването на министерски заповеди към общински съвети. Той подчерта, че тази практика продължава – решение на общински кризисен щаб в последствие да бъде отменено от министъра на здравеопазването.
Поставянето на КПП-та на входовете и изходите на градовете, според председателя на ПП АБВ, е погрешна карантинна мярка и като организация, и като реализация е в противоречие на потенциала, с който разполага държавата. Той посочи, че подобна мярка е трябвало да бъде възложена на Министерството на отбраната. Хаосът в заповедите, идващи от Министерски съвет и Националния оперативен щаб, също доведе до несигурност и уплах от страна на гражданите и бизнеса. Освен всичко друго, въпросните заповеди са и юридически уязвими, подчерта Петков. Като друг сериозен пропуск в мерките на Щаба и правителството той посочи липсата на обезпеченост на медицинския персонал със защитни средства.
От името на ПП АБВ Румен Петков настоя за серия от мерки в подкрепа на общините, като ангажимент на правителството, парламента и президентската институция.
Веднага да започне подготовка на адаптиране на изравнителните субсидии на общините, където да бъдат включени всички средства, които са изразходвани за предпазни материали, пропуснатите приходи от наеми, забавянето на събиране от данък „Сгради“ и такса „Смет“;
МТСП незабавно да предприеме действия за възстановяване на програмите за временна заетост;
Превантивни действия от страна на МВР заради вероятност от ръст на кражби и друг вид битови престъпления, като резултат от рязкото обедняване на населението;
Държавата да даде възможност на органите на местна власт да решават режима на работа на детските заведения и културните институции;

#тагове:

НАЙ-НОВИ: