Плевен е част от събитията за Втората Европейска седмица на общественото здраве

10.05.2020 10:21

Във време, когато светът продължава да се бори с пандемията COVID-19, Европейската асоциация по обществено здраве (EUPHA) се ангажира да сподели своите знания и опит по време на Втората Европейска седмица на общественото здраве 11-15 май2020 под мотото „С обединени усилия за по-здрави общности“. Регистрирани са над 100 онлайн събития от над 25 страни.

Предвидените пет теми за всеки ден от седмицата са свързани с изключителната тема „COVID-19 Колаборация, Координация, Комуникация“. Понеделник 11 май ще бъде фокусиран към „Промоция на здравето чрез Глобалните цели“, посочвайки примери на дейности за постигане на Целите на ООН за Устойчиво Развитие (2015-2030). На „Първичната здравна помощ в дигиталната ера“ е посветен вторник 12 май. Този ден съвпада също с Международния ден на сестрите и се превръща в уникална възможност за отдаване на почит на здравните работници в Европа. Сряда 13 май отправя предизвикателство към Европа с темата „Заедно за по-добро психично здраве“ипредставя примери за това как хората могат да се подкрепят във времето на социална изолация, особено ранимите групи.Усилията за недопускане на засилване на здравните неравенства по време на пандемията отразяват темата за четвъртък 14 май „Равенство в здравето за всички“.В заключителния ден на седмицата 15 май фокусът ще бъде върху „Да стареем в добро здраве“ във време, когато здравето на старите хора е изправено особено пред риск.

Българската асоциация по обществено здраве с център в Плевен регистрира 35 събития – онлайн лекции, уебинари, кампании, интервюта и др., които са в пълно съответствие с темите на Европейската седмица и ще бъдат реализирани в 8 града: в София от представители на Националния център по обществено здраве и анализ и в 7 областни центъра от факултетите по обществено здраве в Плевен, Русе, Пловдив, Варна, филиал Шумен, Бургас, Медицински факултет и Медицински колеж в Стара Загора. Идеята ни е да използваме най-пълно капацитета на провежданото онлайн обучение за повишаване на осведомеността на студентите от всички медицински специалности по проблемите на общественото здраве в настоящата ситуация и да ги насърчим да бъдат активни медиатори на нашите послания в своите семейства, сред близките и в общностите.

Инициативата на EUPHA, съфинансирана от Здравната програма на Европейския съюз и подкрепяна от Регионалното бюро на СЗО, ще бъде открита с уебинар в Брюксел с участието на  представители на Европейската комисия, Регионалното бюро на СЗО, EUPHA,  Европейската обсерватория по здравни системи и политики, Европейската асоциация на сестринските асоциации и др.

Регистрация за откриването на адрес:https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_6wUZOt97ThG5ELkOhq6rWQ

Пълният списък на събитията за европейската седмица на общественото здраве е наличен на: https://eupha.org/euphw_page.php?a=all

Материалът е подготвен от доц. д-р Гена Грънчарова, председател на Българската асоциация по обществено здраве

#тагове:

НАЙ-НОВИ: