На 1 и 3 юни ще са матурите за зрелостниците, на 15 и 17 юни – изпитите след 7 клас

05.05.2020 8:50

Учебната година ще приключи онлайн, не се предвижда удължаване. Това информира днес на брифинг в МС министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. При успокояване на епидемиологичната обстановка през лятото е възможно да се провеждат часове с ученици, които имат затрудения в обучението или не са участвали активно в онлайн обучението.

Най-много по 10 деца ще са в класните стаи на изпитите в 7 и 12 клас, по един квестор ще има в зала като ще има резервни в коридорите. Няма да се допуска струпване на ученици и родители преди изпитите, подчерта Вълчев.

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни. Получаването на свидетелствата за завършване на средно образование ще се забави с 4 дни и ще е на 26 юни. Това забавяне няма да е проблем за кандидатстване във висши училища у нас и в чужбина,коментира Вълчев.

От 9 часа ще започват матурите. ДЗИ по желание ще се проведат на 2 и 4 юни и ще започват в 8 и в 14 часа.

Служебните бележките за допускане до матури ще се получават само по електронен път.

На 5 юни ще са изпитите за придобиване на професионална квалификация за учениците, завършващи професионални гимназии.

Втората сесия за ДЗИ ще е на 27 и 28 август.

От матурата по БЕЛ ще липсват въпроси за лириката на Вапцаров, както и за „Тютюн“ на Димитър Димов и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Изпитите от Националното външно оценяване при седмокласниците ще са на 15 юни по БЕЛ и на 17 по математика, ще започват от 9 часа. При седмокласните също ще има извадени теми от учебната програма за изпитите.

Както още снощи бе обявено няма да се състоят националните външни оценявания в 4 и 10 клас.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: