Подпомагат с 10 000 лв. от общинския бюджет лабораторията към МУ – Плевен за изследване на COVID-19

30.04.2020 10:16

Общинският съвет в Плевен даде съгласие 10 000 лв. от бюджета на Общината да бъдат дарени на Вирусологичната лаборатория към Медицинския университет /МУ/ в града за закупуване на консумативи за изследване на C0VID-19.  Средствата са за сметка на разходите за местни дейности в частта „Резерв” от Сборния бюджет на Общината за 2020 г. Предложението внесе като извънредна точка кметът Георг Спартански и получи категоричната подкрепа на общинските съветници,съобщават от Пресцентъра на ОбС-Плевен.

Лабораторията към Медицинския университет в Плевен започна своята дейност на 6 април тази година и на практика е единствената в Северозападна България за изследване на C0VID-19. За разкриването й  университетът инвестира над 110 000 лв. собствени средства и оборудва новото звено към Научноизследователския си институт във Втора клинична база. Дарители предоставиха средства в подкрепа на работещите научни екипи, за закупуване на консумативи и дооборудване – общо към 320 000 лв. Към настоящия момент МУ – Плевен се нуждае от финансова подкрепа, тъй като средствата вече са изчерпани. Посочено бе, че с нарастване на броя заразени в региона значително са се увеличили и изследваните проби. Лабораторията работи оптимално с 60 до 80 проби дневно, но това не е пълният й капацитет.

Дейността на лабораторията трябва да бъде подкрепена чрез предоставяне на финансови средства, тъй като основният контингент от изследвани лица са граждани на Плевен, около тази позиция се обединиха всички общински съветници.

Гласуваната от ОбС – Плевен сума в размер на 10 000 лв. ще бъде преведена по сметката на Медицинския университет.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: