Плевенски родители възмутени от хранителните пакети, раздавани в градини и училища

29.04.2020 10:55

Възмущение на недоволни родители и снимки се появиха в групите в социалната мрежа фейсбук, свързани с Плевен и в живота в града. Повод са раздаваните хранителни пакети с продукти по двете национални схеми „Училищно мляко“ и „Училищен плод“, които в условията на извънредно положение бе решено да не се спират, а количествата полагаема храна на децата да бъде раздадена на един път.

Такъв сигнал достигна до „Плевен за Плевен“ от Марина Първанова, получила полагаемите се млечни продукти и плодове за своето дете, което посещава детска градина в областния град. Порцията за малчугана е 150 грама сирене и 4 ябълки. „Подигравка с децата ни!!! Моля някой да ми обясни как точно трябва да се разделят тези продукти за 2 месеца!“, ни пише Марина.

Оказва се, че предоставеното количество млечни продукти и плодове зависи от изпълнението на броя доставки по график по двете схеми през учебната година. До момента и по двете схеми изпълнението е близо 70%, се посочва в съобщение на сайта на ДФ „Земеделие“. Това означава, че до края на учебната година остават да бъдат извършени оставащите 30% от одобрените доставки. Осреднено за периода на извънредното положение на едно дете се полагат близо 300 гр. сирене или кашкавал и около 2 кг плодове и зеленчуци, в зависимост от броя доставки, попадащи в периода 13 март – 13 май 2020 г.

Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните заведения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство, казват още от ДФ „Земедели“. От там съветват родителите, които не са доволни от качеството на храната, предоставена за техните деца, да се сигнализират в БАБХ.

В някои учебни заведение се прави и предварително проучване колко родители ще вземат пакетите с храна, а останалото количество ще бъде предоставено за семейства в нужда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: