Два отбора премериха сили в надпревара по еърсофт във ВВВУ „Георги Бенковски”

28.04.2020 14:33
По време на Великденския спортен турнир във ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия за първи път се състоя и състезание по еърсофт, с участието на два отбора. Това е нова и динамична игра, която набира все повече почитатели и в България, информират от Пресцентъра на висшето училище.
Инициатор за сформирането на отбор по Еърсофт във ВВВУ „Георги Бенковски” е к-т старшина Евгений Христозов, специалност „ Ръководител въздушно движение”. Само за няколко месеца около 20 негови колеги са заинтриговани от играта. Екипировката е лична и доста скъпа за курсанти /около 450 лв./, но желанието за игра още по-голямо.
Методическа и логистична подкрепа получават от преподавателя си полк.доц.д-р Мануш Христов,както и от ст.лт. Георги Георгиев от в.ф. 22160 и кап. Иван Димитров от в.ф. 38220.
В проведената игра в района на ВВВУ „ Георги Бенковски”по Великден участваха отбор „STALKER” с капитан к-т: младши сержант Драгомир Петров и отбор „REGINA”с капитан к-т старшина Евгений Христозов.
Началникът на ВВВУ „ Георги Бенковски” бригаден генерал Юлиян Радойски се включи в играта. Е , „застреляха” го на 15-тата минута, но бе спечелен безапелационно за делото. Получи и грамота за първото си участие в игра по военна симулация.
Випускникът и асистент знаменосец к-т старшина Евгений Христозов получи купата за своя отбор „REGINA” за проявения си професионализъм като организатор, за сценарий на играта и дизайн на грамотата.
Отборът е получил покана от русенския отбор по Еърсофт за съвместна игра. Вече има идея, подкрепена от командването на ВВВУ „Георги Бенковски” за терен и състезания по военно-приложния спорт.
Еърсофт е военна симулация, зародила се в Япония след обезоръжаването на страната в края на Втората световна война. Желанието на младите мъже в Япония да постъпят в армията и да се научат да боравят с оръжие, а това било забранено към дадения момент, води до появата на алтернатива.
Така се появява Еърсофт (от англ. Airsoft) – военносимулативна игра пресъздаваща военни действия до максимален реализъм. Играчите се разделят на отбори и използват напълно реалистични реплики на бойни оръжия, изстрелващи 6 милиметрови пластмасови топчета, с които поразяват противниците.
Игрите най-често се разделят на два типа в зависимост от степента на симулация на реалните бойни действия.
Първия тип игри са военните симулации (Military simulations) или така наречените „Мил-Сим“ игри, в които действието се развива в продължение на няколко дни, на голяма игрова територия, с много участници, много задачи за изпълнение и в играта често се включва военна техника и военнослужещи, които помагат за координацията на играта.
Вторият тип игри са така наречените „Неделки“ (Skirmish games). В тези игри действието се развива на малък терен включващ в територията си сгради, действието е изключително интензивно и „престрелките“ между играчите са изключително чести и тежки. Като продължителност този тип игри траят от 4 до 6 часа.
Еърсофт репликите използвани в игрите са базирани на своите истински аналози и много често не могат да бъдат различени от тях дори по своето тегло. Репликите са нискоенергийни пневматични играчки, които стрелят с 6 мм. пластмасови топчета, тежащи 0.20-0.50 грама. Те са копия на реални оръжия, но са напълно различни като конструкция, материал и начин на работа.
По време на играта се спазват строги правила за безопасност и защита на очите ,защита на тялото и главата,оранжева жилетка/шапка/кърпа,за физическия контакт и оказване на първа помощ.
Съществуват ограничения в скоростта на стрелбата при игра на открито и игра в и от сгради и близък бой.
Снимки: Мл.серж. Мартин Симеонов, мл.серж. Ивайло Захариев, мл.серж. Стилиян Драгошински, Ст.серж.Ивелина Колева
#тагове:

НАЙ-НОВИ: