Найден Зеленогорски: Парламентът трябва незабавно да възстанови пълноценното си функциониране

27.04.2020 15:24

В Източна Европа властите често прекрачват в полето на авторитаризма и използват антидемократични практики. За съжаление България не е изключение от тази тенденция.

Въвеждането на второ ниво на местно самоуправление е ключово важно за България и е един от основните акценти в политическите ни цели, заяви пред медии в София председателят на сдружение „Достойнството на един народ” (ДЕН) Найден Зеленогорски.

За нас свръхконцентрацията на власт и пари в България крие опасност и може да доведе до уклони към авторитаризъм и диктатура. Този модел трябва да бъде разбит през промени на Конституцията и създаване на силни региони с пряк избор на регионален управител и регионални съвети. „Тези региони ще изработват нормативни актове и осъществяват управление в рамките на своята територия и ще имат възможност да формират собствен бюджет, да провеждат своя данъчна и инвестиционна политика.”, уточни политикът.

Той акцентира, че нееднократно от ДЕН са предлагали 20 процента от данъка върху доходите на физическите лица, работещи на територията на общината, да остават директно в общинските бюджети.

Осъществяването на финансова децентрализация ще гарантира необходимите приходи за постигане на силна местна власт на общините и регионите, и ще доведе до бързо преодоляване на огромните междурегионални различия в качеството на живот в страната.

В крайна сметка местната власт и второто ниво на местно самоуправление са максимално близо до хората в процесите по вземане на решения и управление на общините и регионите, те могат да реагират много по-адекватно, отколкото хората в министерските кабинети, посочи Зеленогорски като допълни, че моделът на старите и проспериращи демокрации, към които се стремим е точно такъв.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: