Втори осъден за нарушаване на домашна карантина в Плевенско

24.04.2020 16:02

На 24.04.2020 година Районна прокуратура- град Плевен внесе за разглеждане в Районен съд – гр. Плевен обвинителен акт по бързо производство срещу В.С.Н. (на 27 години) от град Д.Д., за извършено от него престъпление по чл. 355, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

На 31.03.2020 година, обвиняемият В.С.Н. се завърнал от чужбина,  като на ГКПП „Аерогара град София“ попълнил формуляр за събиране на данни на пристигащи пътници от зони с разпространение на COVID-19, въз основа на който било издадено предписание от Регионалната здравна инспекция за 14-дневна карантина, с което той е бил задължен да не напуска посочения от него адрес в град Д.Д. На 13.04.2020 година при извършена проверка на посочения от него адрес, същият не бил открит. Малко по-късно бил установен на друг адрес в града, на негов близък, който решил да посети.

Престъпното деяние било извършено от В.С.Н. по време на извънредно положение в страната, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 година и въведените противоепидемични мерки със Заповед №РД – 01-130 от 17.03.2020година на Министъра на здравеопазването на Република България.

Делото бе насрочено и разгледано в Районен съд- Плевен на същия ден. С определение от 24.04.2020 година, съдът  одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура -гр. Плевен и защитника на  В.С.Н., по силата на което на виновното лице се налага наказание „Пробация“ за срок от шест месеца, при следните мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес, периодични срещи с пробационен служител и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда.

Към настоящия момент Районна прокуратура – град Плевен наблюдава 75 досъдебни производства за нарушаване на задължителната карантина. Това е второто осъдено лице по внесен обвинителен акт от Районна прокуратура- град Плевен за това престъпление.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: