Ученици от Езикова гимназия – Плевен – отговорни заедно!

18.04.2020 9:28

Всяка криза е и ново начало, и нова възможност, и път към нова еволюция, а защо не и революция. И ако има поне една област, която бурно се развива във времето на пандемия, това е образованието. Това виждам аз, Грета Димова, като заместник-директор по учебната дейност в ПГПЧЕ – гр. Плевен, и като учител по английски език. Да, сградите на училищата са празни, но нещо много важно се случва с учители, ученици и родители – те вече знаят какво значи да се работи в триединен екип и да се ползват технологиите реално. За всички нас е важно в този момент да останем заедно, да поддържаме връзката помежду ни, макар и виртуално, да има повече добри новини.

Общуването, съчувствието и разбирането помагат да преодоляваме трудностите и в семействата, и в професията, и в обществата, където живеем, помага да преосмислим ценностите в образованието и да направим стъпка към разбирането, че то има една цел и мисия – да изгради децата като мислещи хора. Учениците от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици – гр. Плевен са интелигентни, инициативни, морално отговорни и ангажирани млади хора, участващи в национални и международни проекти, което ги кара да мислят, че сега най-важните контролни работи и тестове не са в учебните часове, а в международната солидарност и емпатия към партньорите по европейски проекти от Италия, Испания, Германия, Полша, Хърватска, Румъния, Португалия – все страни дълбоко засегнати от пандемията.

По време на дистанционното обучение в многобройните ми разговори с учениците от IХд и IХе класове се прокрадна твърдението, че може да сме обречени на физическа изолация, но не и на бездействие. Всеки днес е герой! Всеки ден е изпитание за хората на първа линия и отговорност за всички останали. Така се зароди у нас идеята за създаване на „Банка за европейска споделена съпричастност”. Учениците създадоха клипове с послания към младите хора, постери, написаха есета, в които споделяха, че повече от всякога има необходимост от единение, от протягане на ръце един към друг, от вяра, че преминавайки през тези трудности, ще станем по-силни и по-добри. Изследваха и проучваха информация, което обобщиха в презентации на тема: „Как хората от цял свят се приспособяват към новия начин на живот по време на пандемията”, „Как да бъдем силни по време на COVID-19”, „10 начина да се грижим един за друг по време на физическа изолация”, „Как да бъдем лидери в кампания по време на Коронавирус”, „Ключови послания по време на пандемията”, „Солидарност и надежда – ключовият отговор в борбата срещу КОВИД- 19”, „Заедно в борбата срещу коронавируса”, „Как да бъдем позитивни в трудното ни време”. Всички продукти са на английски език, тъй като те ще бъдет споделени с ученици и учители от държави-партньори по настоящи и предходни международни проекти по програма Еразъм+. „Банка за европейска споделена съпричастност” ще бъде огласена чрез Програмата за училища посланици на Европейския съюз, чрез Бюрото на Европейския съюз в България с хаштаг #ЕвропаСрещуCovid19, чрез е-Туининг платформата и Фейсбук страници на международните проекти, чрез социални мрежи и медии, при което ще призовем да се включат и други ученици и учители, за да бъде обогатявана с нови идеи и произведения.

Днес светът минава по нов непознат път, в който героите и морално красивите хора са съпричастните и милостивите. Решителността, непримиримостта и активността на моите ученици, на младите хора, ми дава огромна надежда и ме кара дълбоко да вярвам, че доброто е по-заразително от коронавируса!
текст и снимки: Езикова гимназия – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: