На Цветница в църквите няма да се раздават върбови клонки, службите на Великден – на открито

09.04.2020 15:28

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Светия синод с патриарх Неофит и митрополитите от Синода. Те обсъдиха мерките за сигурност по време на големите празници Цветница и Великден, така че да не се стигне до пик на заразата.

Ловешкият митрополит Гавриил обобщи решенията на Светия синод:

– Поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че благодатен огън е запазен в Българската патриаршия от миналата година, Синодът препоръчва правителственият полет от Тел Авив и обратно да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да се пренасочат за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен.

– На Цветница – Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

– Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

– В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

– На Разпети петък миряните няма да минават под масата. От Синода предлагат плащеницата да се държи и хората да минават под нея.

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно да се направи дистанция пред църквите.

По информация на БНТ1

#тагове:

НАЙ-НОВИ: