Да бъдеш гражданин – информационна кампания за повишаване на гражданските компетентности

08.04.2020 11:29

Основна дейност на проекта „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078 е информационната кампания, която се осъществява на територията на трите общини Долна Митрополия, Белене и Левски. Повишаването на гражданската култура е проблем, който рефлектира в активността на общностите. В рамките на кампаниите се проведоха „Граждански диалози”, които станаха територия на граждански дебат и обсъждане на правата на гражданите.

Темите на публично обсъждане в гр. Д. Митрополия беше културния живот в общината, достъпът на гражданите до творчески продукти с безспорно качество, инансирането на местните читалища и възможностите за обществен диалог по въпросите на културата. Наред с представените модели за пряко участие на гражданите в процеса на вземане на решения, бяха обсъдени местни проблеми от всички обществени сектори, но през призмата на условията за личностно развитие на младите хора. Бяха представени и основни концепции за гражданските и човешки права. Бяха записани и основните констатации на участниците:

„Без пълният набор човешки права, достъпът до участие става труден и дори и невъзможен. Лошото здравеопазване, ниските нива на образование, ограниченията на свободата на изразяване, бедността и т.н. оказват въздействие върху нашата способност да участваме в процесите и структурите, които засягат нас и нашите права. По същия начин, без участие, достъпът до много от човешките права е труден. Именно чрез обучение с участие ние можем да изградим общество, което се основава на човешките права, да развием социална сплотеност  участие, да направим така, че гласът ни да бъде чут от взимащите решения, да постигнем промяна, и евентуално да бъдем субекти, а не обекти на нашия собствен живот.”

В събитието взеха участие и млади хора, които не взеха активно участие в проведените дискусии, но които демонстрираха висока мотивация за участие в дейности, провокирани от местната общност и насочени към решаване на техните проблеми.

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Процедура BG05SFOP001-2-009 „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики на законодателството”, в рамките на Проект „Гражданско участие и публичен контрол в процеса на вземане на решения“, № BG05SFOP001-2-009-0078. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Плевенски Обществен Фонд ЧИТАЛИЩА” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Оперативна програма „Добро управление”.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: