Директорът на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов за извънредното положение, учебния процес и уроците за всички нас

08.04.2020 10:17

– Страната ни вече почти месец е в извънредно положение. За пръв път пред ново предизвикателство е изправена и образователната ни система…
– За един много кратък срок, в рамките на два дена, успяхме да се организираме. Избрахме работеща платформа, която дава всички възможности за дистанционно обучение, и благодарение на упоритостта и всеотдайността на колегите ми всичко започна добре. Спазваме изискванията и препоръките на министерство на образованието, с оглед на нормалното протичане на образователния процес. Преди да започне обучението, в реално време, се провеждат и физически упражнения с учениците, които се показват от професионален треньор. Това помага за адаптацията им в затворената среда. В следобедните и вечерните часове училищният психолог се включва също с он лайн психологически консултации за родителите.
Всички сме в затворена среда с ограничени социални контакти, което води до напрежение. Благодарение на взаимните усилия на родители, учители и ученици успяхме да изградим една общност, която при тези извънредни обстоятелства се сплоти още повече. Смятам, че на този етап нещата вървят много добре, в положителна насока. Учениците участват активно. Липсва, естествено, живият контакт, но мерките са си мерки и ние трябва да се съобразим с тях в името на здравето на децата.
През месец март, по повод първа пролет, проведохме онлайн конкурс на тема „Моето училище през пролетта“. Всички участници ще бъдат наградени, а в първия присъствен ден в двора на училището творбите им ще бъдат подредени в специална изложба.
Ще проведем и онлайн конкурс за литературно творчество (есе, стихотворение, разказ) по повод 17 май – патронния празник на училището. Темата е „Ботев в детските очи“. В конкурса могат да участват всички наши ученици от първи до четвърти клас.
Целта на тези инициативи е да не се прекъсва връзката им с училището.
– Наскоро направихте едно обръщение към учениците…
– Призовах ги в идващите топли дни и месеци просто да спазват противоепидемичните препоръки, да ограничават контактите си с другите деца, за да може след време да прекрачат здрави прага на училището.
В момента ние учителите сме под непрекъснато наблюдение, мониторинг, от страна на родителите. Те присъстват на нашите уроци, виждат нашите трудности, виждат трудностите и на детето. Благодарен съм й за тяхната помощ и подкрепа. Учителите ни дават и допълнителни консултации на родителите, когато има необходимост.
Трябва да има естествено и техническа обезпеченост. Смея да твърдя, че при нас тя е на 100 процента.
– Как се справят най-малките, първокласниците?
– При тях дистанционното обучение съвпадна с този период, когато приключиха с буквара и трябваше да започнат с читанките. За съжаление, обстоятелствата не ни позволиха да направим празника на буквите така, както всяка година традиционно го правим, но се надяваме в близко време, при промяната на ситуацията, и това да се случи.
Трудно е. Много е трудно, но пък успяваме с много усилия и желание. Трудът на учителите не се ограничава в рамките на пет астрономически часа, защото те предварително трябва да подготвят съответната презентация, да я обмислят. Радвам се, че те работят в екип, което им помага в работата. Обменят практики помежду си и по този начин се усъвършенстват.
– Извънредното положение е официално до 13 май, но е възможно всичко. Като как виждате завършването на учебната година. Какви са вариантите?
– Те би трябвало да се определят от нашето министерство. Повечето от учебния материал е взет. Има различни варианти – за учебни занимания през съботите, за удължаване със седмица-две на учебната година. Но сега няма как да бъдем категорични, какво ще се случи.
Никой не си е представял, че ще дойде такова време. Но пък си мисля, че всички ние получихме един заслужен урок: да се замислим върху човешките ценности – да общуваме, да бъдем по-добри, да бъдем съпричастни към болката на другия, да имаме чувство за взаимопомощ.
Социалната изолация, която е в момента, икономическите последствия върху семейните бюджети ще се отразят и на по-нататъшните отношения между хората. Ще остане някакъв страх и хората ще имат нужда и от специализирана помощ. Затова смятам, че в бъдеще ще бъде много важна и ролята на психолозите.
– Но животът продължава. Предстои ви кампания за прием на ученици за следващата учебна година…
– Чрез сайта на училището може да бъде направена електронна заявка за желанието на децата да започнат своето обучение в нашето училище.
Бурята ще мине и отмине. През тия месеци си мисля, какво мога да направя, за да защитя живота и здравето на нашите ученици. Сега е време да бъдем по-добри и нека това да остане и след този труден период. Затова аз ще даря една своя заплата като общински съветник на училището, с която да подпомогна закупуването на устройство за профилактика на здравето на учениците.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: