От УМБАЛ – Плевен днес изписват излекуван от коронавирус 69-годишен пациент

06.04.2020 13:29

69-годишен пациент с COVID – 19 със съпътстващи заболявания днес ще бъде изписан от плевенската болница с отлични лабораторни показатели и отрицателен тест. Добрата новина съобщи днес на заседание на областния оперативен щаб директорът на УМБАЛ – Плевен доц. д-р Цветан Луканов. Другите двама пациенти в плевенската болница са в стабилно състояние. Лечението им продължава,информират от Пресцентъра на Обласна администрация – Плевен.

Лабораторията в Плевен за PCR изследване на COVID – 19 инфектирани стартира работа. Вчера успешно са преминали първите пробни тестове. За това информира Областния оперативен щаб ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов. Началникът на лабораторията проф. д-р Мария Средкова съобщи, че при максимално натоварване на двата екипа и при мануална екстракция на РНК капацитетът на лабораторията ще бъде 90 проби дневно. При включване на робота в работата количеството на обработваните проби ще нарасне до 140-150 на ден. Уточнен е графикът на подаване на проби, така че да се постигне оптимална ефективност на процеса. Резултатите ще стават готови до 24 часа след подаването на пробите в лабораторията. При установени положителни тестове, втората проба ще бъде правена в Националната референтна лаборатория.

„Ще бъдем в пряка колаборация с Националния щаб. Всички проби, преминали през лабораторията ще бъдат подавани към националния оперативен щаб.”, каза проф. Томов. Той изрично подчерта, че PCR лабораторията в Плевен няма да обработва частни проби. Дейността й е изцяло в услуга на лечебните заведения, РЗИ и щаба. Пробонабиране не се извършва в лабораторията. Там постъпват само вече взети проби по надлежния ред и от съответните компетентни органи.

Снимка: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: