В Плевен новата лаборатория за изследване на COVID-19 е в готовност да започне работа от днес

06.04.2020 7:47

От днес в готовност да започне работа е новоразкритата вирусологична лаборатория за установяване на COVID-19. Над 320 000 лв. е инвестирал в нея Медицински университет- Плевен. Лабораторията за изследване на коронавирус е към Научноизследователския институт на висшето училище и е базирана във Втора клинична база. Новото звено е с два екипа от четирима биолози като средната възраст на екипа е 25 години. Ръководител на лабораторията е проф. д-р Мария Средкова. Научните екипи са преминали обучителен курс във ВМА-София и са снабдени с необходимите предпазни облекла за стартиране на диагностичните изследвания.

Вчера бе направена и демонстрация как работи лабораторията. При максимално натоварване в нея ще могат да се изследват по 90-100 проби на денонощие.

Наличието на Лабораторията за изследване на COVID-19 в град Плевен е от съществена важност и значение за справяне с епидемичната обстановка и излизане от извънредното положение в страната. Предстои снабдяването с консумативи за извършване на PCR тестовете за стартиране на диагностичния процес. Апаратът за PCR диагностика е наличен и в готовност за работа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: