Изложба на Драгомир Райчев показва виртуално Къща на художниците – Плевен

05.04.2020 8:54
Виртуална изложба „Настроения“ на художника ДРАГОМИР РАЙЧЕВ показва чрез страницата си във Фейсбук Къща на художниците – Плевен.
Карантината и извънредното положение, наложени от епидемията, лишиха почитателите на изобразителното изкуство да се срещат в уютните зали на Къщата на художниците.
Според годишната програма в началото на април там трябваше да бъде подредена експозицията на Драгомир Райчев. След Женската изложба, която също бе предложена виртуално, сега всеки може да разгледа подобна експозиция – 24 маслени платна на Драгомир Райчев.
Нека принудителното изолиране да не ни лишава от възможността да общуваме с изкуството, казват от Къща на художниците.
„Картините на Драго Райчев ни докосват със своята изчистеност, светлина, особен колорит, който е разпознаваемо Райчевски. Излъчване, което ни изтръгва от крещящото и дразнещо ежедневие, пенася ни в един спокоен свят, в който ще съпреживеем цялата природа – с морето, реката, сезоните; един прозорец към мирозданието, в което всичко съществува като послание – и Ной, и звездобройците, и луната, но и вкаменелостите, жертвоприношението, следите по пясъка, сърцето на морето, рибите… Всичко – във вътрешното усещане на художника, изразено с четката и боите.
Драгомир Райчев създава модерна живопис. В нея липсва наивизмът, който би привлякъл по-масовата публика, но в замяна на това картините му носят философски внушения, които обогатяват нашето усещане за света, материята и духа“, казва за изложбата и нейния автор Татяна Любенова, уредник в Къща на художниците.
Изложбата може да разгледате ТУК.
За Драгомир Райчев:
Драгомир Райчев роден през 1963 г. в Плевен. Средното си образование завършва в Троянското художествено училище, специалност “Битова керамика”. Висше образование получава във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”- гр. В. Търново, педогогическа специалност. Член е на Групата на плевенските художници от 1997 година.
Участвал е в групови изложби в София, Варна, Бургас, В. Търново, Троян, Русе, Ловеч и др.; в национални и международни изложби, във всички издания на Бианале на малките форми в Плевен, както и в изложбите на Алианс България.

Създател е на групата “Великден”, член е на творческото движение “АRT IN ACTION”.
Представил е свои самостоятелни изложби в София, Плевен, Ловеч, Пловдив, Долни Дъбник и др.
Работи в областта на графиката, живописта, илюстрацията, стенописа.
В момента той е преподавател в Професионалната гимназия по селско стопанство в Долни Дъбник.
#тагове:

НАЙ-НОВИ: