Гратисен период за закупуването на маски

31.03.2020 8:25

Гратисен период ще има за закупуването на предпазни маски, чието задължително носене бе регламентирано със заповед от вчера на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Това коментира днес ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Той подчерта, че граждаите ще имат срок до 00,00 часа в събота да си закупят маски.

Съгласно разпоредбите предпазните маски ще са задължителни за носене на открити и закрити обществени места, а нарушителите подлежат на глоба в размер на 5000 лв.

Ще се прецизира с РЗИ текстът за това къде задължително ще трябва да се носят маските, но под обществени места се разбира спирки на градския транспорт, банки, магазини и т.н.

Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски. Болни лица задължително трябва да носят маски, каза ген. Мутафчийски. За здравите лица от СЗО не препоръчват маски, уточни той. По думите му прилаганите мерки в България са в резултат на опита на други страни в борбата с коронавируса. Задължително носене на маски е въведено вече в Израел и Австрия.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: