РЗИ – Плевен започва проверки за хигиената по жп и автогари, до дни ще заработи PCR лабораторията

30.03.2020 13:56

От днес РЗИ стартира целеви проверки на ж.п. и автогари на територията на област Плевен във връзка със спазване на хигиенните условия. За това информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен след проведено днес заседание на Областния оперативен щаб с председател областния управител Мирослав Петров.

Директорът на плевенската РЗИ д-р Атанас Гарев информира Щаба, че в здравната инспекция не се получава актуална информация от кметовете на малките населени места от община Плевен за хора, върнали се от чужбина. Той отбеляза, че мониторирането на този поток е изключително важено и настоя плевенския общински щаб отново да разпрати бланките и указанията до кметовете с настояване за подаване на необходимата информация към РЗИ.
За спазване на указанията и алгоритъма призова и директорът на плевенската УМАБЛ – Плевен доц. Луканов. По думите му трябва да се избягва излишното транспортиране на болни, което предполага излагане на повече хора на риск от заразяване. В изказването си доц. Луканов акцентира и върху значимостта на снемане на щателна анамнеза на болните, за да се предприемат необходимите действия с цел оптимална ефективност в конкретния случай.
Според думите на проф. Славчо Томов, ректор на МУ – Плевен, остава още малко довършителна работа по PCR лабораторията и тя ще заработи в края на настоящата или най-късно в началото на идната седмица. Той призова гражданите да носят маски при всяко излизане от къщи, защото в условия на епидемиологичната обстановка, в която се намираме това е отговорност най-вече към здравето на околните.
Доброволческата кампания до момента е набрала около 100 желаещи да помогнат, информира доц. Луканов. Хората бива включвани поетапно в различни дейности с оглед конкретните нужди, тяхната квалификация и умения.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: