6 са досъдебните производства в РП – Плевен за нарушаване на извънредните мерки заради COVID-19

26.03.2020 9:49

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, взе на специален надзор още пет досъдебни производства, свързани с извънредното положение. С тях наблюдаваните дела стават 30 броя, информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

28 бр. от делата са за неспазване на задължителните мерки от лица, поставени под карантина и неизпълнили задължението да не напускат посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03.2020 г.  за цялата територия на Р България. Едно досъдебно производство е за продажба на промишлени стоки, неотговарящи на изискванията – по чл.231 НК и едно досъдебно производство по чл. 326 от НК.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента 6 досъдебни производства в Районна прокуратура – Плевен.

Две от досъдебни производство, наблюдавани от РП – Плевен, се водят за това, че  на 19.03.2020 г.,  в гр. Плевен и на 23.03.2020 г., в гр. Левски, са нарушени мерки, издадени по повод заразителна болест по хората – COVID-19, като две лица, поставени под карантина, с предписания за поставяне под карантина на РЗИ – Плевен не изпълнили задължението да не напускат дома си.

Едно досъдебно производство на РП – Плевен /ТО-Червен бряг/, е образувано за това, че  на 14.03.2020 г.,  в с.Чомаковци, обл.Плевен, са нарушени същите мерки, като лице, поставено под карантина, не изпълнило задължението да не напуска дома си в  с.Чомаковци.

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: