ОДМВР – Плевен образува 4 досъдебни производства за нарушаване на карантината

23.03.2020 10:05

ОД на МВР – Плевен призовава жителите на областта, които се завръщат от чужбина, строго да спазват задължителна домашна карантина за срок от 14 дни. Мярката е издадена против разпространяването на заразна болест по хората – т.6 от Заповед на министъра на здравеопазването на Република България, свързана с предотвратяването и разпространението на вируса „Covid-19“ на територията на страната. Напомняме на гражданите, че с направени изменения от Народното събрание в Наказателния кодекс са предвидени по-тежки санкции за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването на заразителна болест по хората по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи. Апелът на ОД МВР – Плевен към завръщащите се в областта от чужбина е да не нарушават карантината, за да не попадат под наказателно преследване. За всички установени случаи се образуват досъдебни производство за престъпление по чл.355, ал.2, приложение 3 във връзка с ал.1 от НК.
За периода от 18 март до 22 март служители от ОДМВР – Плевен са образували четири досъдебни производства за нарушаване на този режим. Материалите са докладвани в Районната прокуратура. Работата продължават разследващи полицаи и екипи на съответните районни управления към ОДМВР – Плевен.
Припомняме, че вече е разпространена бланка – декларация, която ще служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове. Контролно-пропускателните пунктове бяха изградени във връзка с изпълнението на заповедта на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат нови противоепидемични мерки от 21 март 2020 година. Достатъчно в момента е да бъде посочен адресът, на който хората живеят, не е необходимо да ходят до общините и да си променят адресните регистрации. Декларацията е достъпна чрез сайта на МВР. Мярката важи на този етап за областните центрове.
Апелираме възрастните хора да спазват въведените изисквания!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: