В Кнежа поставен под карантина напуснал дома си

20.03.2020 9:16

Апелативна прокуратура – Велико Търново, съгласно заповед на главен прокурор, в рамките на вчерашния ден /19.03.2020 г./ взе на специален надзор още четири досъдебни производства срещу граждани за неспазване на задължителната карантина. С тях наблюдаваните досъдебни производства за престъпление по чл. 355 от НК стават 11 броя. За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Досъдебните производства са във връзка с нарушаване на мерките издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, разпоредени със Заповед на Министъра на здравеопазването, свързани с предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на страната, срещу лица поставени под карантина, неизпълнили задължението да не напуска посоченото място за пребиванe, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с решение на НС  от 13.03. 2020 г.  за цялата територия на Р България.

РП- Плевен наблюдава едно досъдебно производство срещу лице, за това, че на 18.03.2020 г. за времето от 08.30 ч. до 13.00 ч., в гр. Кнежа, като лице, поставено под карантина, с предписания за поставяне под карантина на РЗИ – Плевен, не изпълнило задължението да не напуска дома си  в гр. Кнежа, за който адрес е посочило, че ще пребивава за посочения в предписанието срок, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, обявено с Решение на НС във връзка с разрастващата се пандемия от  COVID-19 – престъпление по чл. 355 ал. 2 пр. 3, вр. ал. 1 от НК.

Апелативна прокуратура – Велико Търново следи срочното приключване на образуваните до момента общо 11 досъдебни производства по чл. 355 от НК /РП-Тетевен – 3,РП-Павликени –4,РП – В. Търново – 3,РП-Плевен – 1/

Прокуратурата обръща внимание на гражданите, че неспазване на карантинния период от 14 дни, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: