Кметът Спартански: Няма разпореждания, нито дори указания за дезинфекция на улици и площади

18.03.2020 7:41

С обръщение чрез профила си във Фейсбук кметът на община Плевен Георг Спартански разсяни защо в града не се прави дезинфекция на улици, тротоари и площади.

Публикуваме без редакторска намеса:

Уважаеми съграждани, все повече във Facebook, в месинджър, чрез WhatsApp, viber , на ел.поща настойчиво ми се задава въпросът защо не се дезинфекцират улици и площади в Плевен и общината.
Във връзка с обвиненията и спекулациите считам за необходимо да заявя следното:
Нито Парламентът, нито Министерският съвет,нито Националният координационен щаб, нито Министърът на здравеопазването, нито други медицински и санитарни власти и органи са приели или издавали закони, постановления, решения, заповеди, инструкции или указания за третиране на публични пространства – улици и площади до ТОЗИ МОМЕНТ.
Второ, за да се предприеме такова третиране с химически вещества, то следва да се извършва въз основа на точни, ясни и конкретни указания относно вида на химическото вещество- дезинфектант, количеството и концентрацията, начина на третиране, честотата на интервенцията, указания, свързани с евентуалните здравни последици за хората и вредни такива за околната среда! Работата с химикали е източник на повишени рискове и като такава се подчинява на строги регламенти и се извършва от или под контрола на специализирани органи и институции.
Направил съм ИЗРИЧНИ запитвания до компетентните органи и ми бе потвърдено, че няма никакви задължителни разпореждания, нито дори указания за третиране на улици и площади!
Няма и официални международни данни такова третиране да елиминира или ограничава корона-вируса. Всички дезинфекционни мерки, които са разпоредени са свързани с вътрешна обработка на учреждения и търговски обекти,както и градския транспорт. Разписани са детайлно. Посочени са и препаратите, които следва да се използват.
Доказано е и, че корона-вирусът заразява през устата , носа и очите. Затова и всички мерки предвиждат желязна лична хигиена, предпазни средства и ограничаване на личните контакти.
Във връзка с гореизложеното и независимо от това ,че в някои населени места са започнати местни самоинициативи за частично третиране на публични пространства с химически препарати, при липса на такива заповеди и указания от компетентни за това органи и институции, при липса на данни за смисъла и ефекта от такива мерки и при съществуващите неизвестности и рискове при нерегламентираното провеждане ще се въздържа да използвам публичен финансов ресурс за действия с популистки ефект, но съмнителна стойност. В случай, че получа в бъдеще ясни и конкретни указания по горните въпроси ОТ КОМПЕТЕНТНИТЕ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ, ще създам нужната организация за изпълнение.
Напълно наясно съм, че както сега мнозина ме обвиняват за липсата на такива мерки, така и в обратния случай други биха ме обвинили в незаконосъобразно и популистко харчене на пари и хвърлянето им на вятъра с единствена цел PR- ефект…
Декларирам – напълно съзнавам, че отговорността за решенията е моя и аз я нося.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: