Проф. д-р Славчо Томов: Един микроорганизъм постави на изпитание света, България и нашата Алма Матер

15.03.2020 17:35

Проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен, публикува днес свое обръщение към преподавателите, студентите и служителите на висшето училище.

Публикуваме го без редакторска намеса:

Скъпи преподаватели, студенти и служители,
Ситуацията с епидемията от корона вирус COVID 19 е извънредна за нашата страна и за нашия университет. Историята на висшето училище не помни такава криза. Извънредно положение в България не е обявявано от времето на Втората Световна война. На изпитание е поставена цялата държава, обществото и всяка отделна личност. Пред огромно изпитание е изправен и нашият университет – студентите, преподавателите, служителите, обучението, кандидатстудентската кампания, и не на последно място – нашият авторитет. Всички ние се страхуваме – и това е напълно естествено – за себе си, за близките си, за семействата си. Няма протокол за действие в борбата с коронавируса, опитваме се да намерим правилния път от адекватни мерки и действия, за да се справим с епидемията и да предотвратим нейното разрастване, с подкрепата на отговорните държавни институции.
Само преди една седмица в град Плевен бяха регистрирани първите два случая на заразени с COVID-19. Направихме всичко необходимо, за да разсеем съмненията на обществото, че заразата е донесена от наши чуждестранни студенти в града. Всички студенти и служители, пристигнали от страни с COVID-19, спазиха поставения карантинен период. С бързи и навременни действия изследвахме за коронавирус всички преподаватели и студенти, които са били контактни със заразените пациенти във Втора клинична база. Получените резултати разсеяха опасенията за заразени – над 90 проби на наши студенти излязоха отрицателни.
Какво следва оттук нататък за нашия университет? Нормално е да си задавате многобройни въпроси, на които все още не сте получили отговори – как ще продължи семестърът, как ще се провеждат занятията, упражненията и стажовете по клиничните дисциплини, как ще се проведат изпитите, включително и тези, които не се състояха и от които зависи дали ще продължите обучението си, как ще бъдете обслужвани административно, за да получите необходимите ви документи, как ще влезете обратно в аудиториите, как ще общувате с вашите преподаватели.
Скъпи студенти,
В това малко объркано и трудно време не бива да забравяме, че въпреки наложените ограничения, като карантина или извънредно положение, животът продължава и ние сме поели моралния ангажимент към вас да ви обучаваме, дори и в такива кризисни ситуации, за да станете добри лекари, добри здравни специалисти, но и добри хора. Където й да се намирате в момента, в град Плевен, по родните си места или извън България, искам да знаете, че ние, вашите преподаватели, сме с вас и ще използваме всички възможности, за да ви подкрепяме, дори и с предизвикателствата на on line обучението. Уверявам ви, че вашите въпроси са наши проблеми, на които ние не сме спирали да търсим отговори с помощта на компетентните институции.
Скъпи преподаватели,
Вие сте доказали неведнъж през тези 45 години от съществуването на Медицински университет – Плевен, че сте достойни членове на академичната общност на висшето училище. Убеден съм че и този път ще покажете необходимите висок професионализъм и човечност, за да се справим заедно с кризата. Вече е изработен моделът, по който ще продължи учебния процес за регулираните специалности. От всички нас – преподаватели и студенти – зависи да го направим работещ, да го изпълним със съдържание и смисъл. Отговорът е в дистанционното обучение, във виртуалната класна стая и образователните платформи.
Медицински университет – Плевен има създаден и работещ Център за дистанционно обучение, с възможности за прилагане на обучение във виртуална класна стая. Отправяме апел към всички преподаватели да качат своите лекции, учебни помагала и тестове на платформата за дистанционно обучение по всички дисциплини, съгласно учебните планове на съответните специалности. Чрез възможностите на виртуалната класна стая студентите ще бъдат в ежедневен контакт със своите преподаватели. Предстои и закупуването на образователна платформа от лекции, видеа, упражнения и тестова по медицина, провеждани от именити професори, учени и изследователи от водещите университети в цял свят. Административното обслужване на студентите ще продължи по електронен път и няма да бъде прекъсвано. Университетът ще впрегне целия си потенциал – интелектуален, финансов и административен – за справяне с кризата. Ние заставаме твърдо зад всеки наш студент, за да може да продължи обучението си!
Скъпи преподаватели, студенти и служители,
Намираме се в безпрецедентна ситуация. Един микроорганизъм постави на изпитание света, България и нашата Алма Матер. Коронавирусът, обаче, постави на изпитание не толкова физическото ни здраве. Той постави на изпитание способността ни да съхраняваме и опазваме някои позабравени напоследък общочовешки ценности.
Извънредната ситуация, означава създаване на нови правила – ред на самодисциплина, на себеотрицание, на смелост, но и на смирение, на търпение и на човечност. Аз съм убеден, че обединени ще се справим, защото всички ние силно вярваме, надяваме се, обичаме и работим за нашата обща кауза – Медицински университет – Плевен!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: