Щабът: В Плевен болните са вече трима!

14.03.2020 9:23

Няма нови заразени с коронавирус у нас днес. Това заяви ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг.
От 8-те заразени от вчера най-младият е 24-годишен, а най-възрастният – 80-годишен. От тях само трима са хоспитализирани, другите са с много леки симптоми или без симптоми и се намират под домашна карантина.
„В света заразените са 145 000. 5436 са починалите, а възстановилите се са 72 000. В Албания вече има 33-ма заразени, в Босна и Херцеговина 18, а в Гърция са вече 190. В Китай има най-малко заразени за денонощие – 11. В Италия обаче те вече са 2547”, обяви Мутафчийски.
Във ВМА са настанени шестима болни с COVID-19 и трима са под домашна карантина. Прави впечатление, че хората са над 55-годишна възраст. Състоянието на всички е стабилно, стана ясно на брифинга. С тримата под домашна карантина има и видео връзка, и готовност за реакция, ако се влошат.
Симптомите, които проявяват настанените във ВМА, са температура не по-висока от 38 градуса, силно зачервено гърло, не са засегнати други органи и системи освен респираторната система. Наблюдава се и пациент, при когото има силно понижени левкоцити и силно завишени моноцити, казаха експертите от щаба.
От 31 10 лица нямат никакви симптоми, 1 е в тежко състояние – човекът, хоспитализиран в „Пирогов“, който няма нито подобрение, нито влошаване и все още е интубиран, на командно дишане.
Стана ясно, че в Плевен болните са вече трима, но нямат връзка помежду си – вчера е приет мъж в умерено тежко състояние, поясни проф. Мутафчийски, който каза и че в болниците ще бъдат приемани само хора в умерено тежко състояние, тъй като здравната система няма капацитет и за тези, които нямат симптоми.
„Така се прави по целия свят“, коментира той.
Инфо: дарик

#тагове:

НАЙ-НОВИ: