Прецедент! Общинският съвет на Плевен ще положи отново клетва

13.03.2020 16:19

Нова учредителна сесия на Общински съвет – Плевен ще се проведе на 16 март, понеделник. Това обяви днес на пресконференция в БТА председателят на местния парламент Мартин Митев. Причината за този прецедент е влизане в сила на Решение 266 от 4 март 2020 г. на Общинска избирателна комисия – Плевен, от което става ясно, че в Общинския съвет на Плевен ще има двама нови съветници. До това се стигна след обжалване на резултатите от местния вот и конкретно на решение 193 от 29.10.2019 г. на ОИК – Плевен за състава на местния парламент. Решението на Административния съд в Плевен е потвърдено от Върховния административен съд с негово решение, влязло в законна сила от 19 февруари т.г. Тъй като решението за обновения състав на ОбС-Плевен е публикувано на 4 март, след изтичане на 7-дневния срок за обжалване, то влиза в сила от 12 март, т.е. от вчера.

От 19 февруари Общински съвет – Плевен в сегашния си състав престана да същестува, коментира Мартин Митев. Той посочи, че и всички взети решения след 19 февруари са нищожни. Това включва приетият Бюджет 2020 на Плевен и още около 30-тина решения в рамките на двете сесии в края на февруари. Сред тях бе и промяната в таксите за детски градини и ясли по Наредба 17. От това следва, че и наложените вета от страна на кмета Георг Спартански също са невалидни към момента.

След обсъждане на вариантите как да се действа при тази ситуация се е стигнало до решението за свикване на нова учредителна сесия на ОбС – Плевен още на 16 март, понеделник, от 13 часа в зала „Плевен“ на Областна администрация. Както и при предишното такова заседание на 12 ноември миналата година, и сега избраните 41 общински съветници ще положат клетва, ще трябва да бъде избрана временна комисия за избор на председател и проведен избор за председател на ОбС-Плевен. Отново това първо заседание ще се води от най-възрастния общински съветник.

Ще припомним, че с решение от 4 март 2020 г. Общинската избирателна комисия промени състава на Общински съвет – Плевен. Съгласно решението в местния парламент на Плевен влизат двама нови съветници – Стефан Петков от МК „Ние, гражданите“ и Георги Славов от БДЦ, който заменя Ивайло Петров от същата група. От решението на ОИК-Плевен става ясно, че ПП АБВ остава с двама, а не както досега с трима общински съветници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: