Президентът Румен Радев с висока оценка на мерките срещу коронавируса в Плевен

12.03.2020 12:43

„Без съмнение сме изправени пред серизоно предизвикателство като общество, като икономика, като социален живот. Аз съм убеден, че имаме капацитет и сили да се справим със солидарните усилия на всички. Разработени са мерки, дадени са указания от Националния оперативен щаб, но е изключително важно и тук е голямото предизвикателство, тези мерки да се претворят в реалния живот. Огромното натоварване е върху общините – да намерят баланса – от една страна да запазят общественото здраве чрез редица мерки, включително и ограничителни, от друга страна – да не допуснат парализа на икономиката и наобществения живот“. Това каза днес в Плевен президентът Румен Радев след като проведе среща с кмета Георг Спартански и посети производствено предприятие, където се запозна с предприетите превантивни мерки за гарантиране на безопасни условия на труд и непрекъснат производствен процес в ситуация за ограничаване разпространението на коронавируса у нас.

Държавният глава подчерта, че Община Плевен полага всички услилия за справяне със ситуацията, мобилизиран е целият медицински потенциал, включително и Медицинския университет, вземат се необходимите мерки. Президентът бе категоричен, че мерките са ясни и призова политиците да не се правят на лекари, както и обратното.

„Самодисциплината, самосъзнанието, ограничаването на контактите, грижа за възрастните хора – те са потенциално най-уязвимите. Нека се грижим за нашите бащи и майки, баби и дядовци, да подпомагаме тяхното ежедневие, така че да ги разтоварим от всевъзможни излизания и пътувания“, призова държавният глава. Той добави, че общественото здраве започва от грижата за медицинския персонал. „Това са хората, които ще ни изведат от тази криза и трябва към тях да има цялостното държавно внимание като мотивация, оборудване, подготовка, квалификация, условия на труд. Това трябва да бъде постоянен ангажимент на държавата, а не да чакаме да дойде криза и тогава да мислим в какво състояние са нашите здравни работници“,каза Румен Радев.

Президентът апелира да не се всява паника, да бъдат избегнати страховете, да не бъде прекъсван общественият живот. „Община Плевен дава много добър пример за това – как са организирани всички мерки тук и на ниво общинско ръководство, на медицнско ръководство и на ниво бизнес“, подчерта държавният глава.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: