Община Гулянци въведе мерки срещу COVID-19

09.03.2020 16:56

В община Гулянци са в сила противоепидемични мерки, на основание заповеди на здравния министър от 5 и 8 март 2020 г. и във връзка с констатираните случаи на болни от COVID-19 в Плевен, информират от Пресцентъра на местната управа. Със заповед на кмета на общината до второ нареждане са прекратени учебните и извънкласните занятия във всички училища. Затворени са детските градини и яслите. В здравните заведения на територията на общината са прекратени детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията. Заповедта забранява още провеждането на масови мероприятия, включително спортни, културни, чествания, празници и други, касаещи събирането на много хора на едно място.

Община Гулянци призовава гражданите да спазват стриктно препоръките на Световната здравна организация и министерството на здравеопазването за предпазване и недопускане разпространението на заболяването.
Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Симптомите включват висока температура, кашлица и недостиг на въздух. При по-тежките случаи инфекцията може да причини пневмония или затруднения в дишането. По-рядко заболяването може да има фатален изход.
Симптомите са подобни на тези при грип или обикновена настинка, които са доста по-често срещани от COVID-19. Ето защо са необходими изследвания, за да се потвърди, че някой е заразен.

Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (поне 1,5 м.), спрямо настоящите насоки на СЗО, и прилагате редовно и правилно добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус. Ако имате остри респираторни симптоми, освен да спазвате горните съвети, с които може да опазите и околните, е добре да останете вкъщи. Когато кашляте и кихате, трябва да внимавате да не замърсявате ръцете си – кихайте в сгъвката на лакътя или в кърпичка (която да изхвърлите незабавно, след което да си измиете ръцете).

Измиването със сапун и вода или втриването на дезинфектант на базата на алкохол трябва да е поне 20 секунди. Обърнете внимание на специфичните инструкции на опаковката на дезинфектанта, който използвате.
Избягвайте събитията и местата с концентрация на много хора.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: