Плевенска филхрамония подкрепя благотворителната кампания „Локомат за България“

06.03.2020 15:42

Плевенска филхрамония застава зад благотворителната кампания „Локомат за България“, която вече повече от 3 години провежда д-р Анелия Хохвартер. Днес в пресклуба на БТА в Плевен д-р Хохватер, Люси Дяковска и директорът на Плевенската филхармония Любомир Дяковски разказаха подробности около съвместната идея за концерт под диригентската палка на маестро Найден Тодоров, чрез който да бъде подкрепена инициативата. Той ще се състои на 3 април от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“. Участие в него ще вземат Вокална формация „Нуша“ за автентичен фолклор с ръководител Анелия Андреева, квартет „ГеоМарЧаЛо“, Общински хор „Гена Димитрова“ и Люси Дяковска, която ще е и водеща на музикалното събитие. Поканите за концерта ще са в продажба от понеделник на касите на Филхармонията като цената на всяка една ще е 20 лв.

Кампанията „Локомат за България“ има за цел да събере средства за закупуване на швейцарския робот, който да се използва при рехабилитацията на пациенти със загуба на двигателни функции, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон, с цел да им помогне да проходят отново. Към момента е събрана едва 1/5 от нужната сума за закупуване на поне един локомат в България. Д-р Хохвартер даде за пример Австрия, където са закупени 28 такива робота като вече е започнала подмяната с по-модерните модели. Терапията с локомат не изисква болничен престой, а се провежда в амбулаторни условия. Апаратът работи с модули за деца и за възрастни като подмяна им отнема само 10 минути. Д-р Хохвартер подчерта, че рехабилитацията с локомат води до подобряване качеството на живот на пациентите, приковани към легло или инвалидна количка. Очакванията са при успех на кампанията и закупуването на такъв робот, той да бъде позициониран в Плевен.

Люси Дяковска коментира, че се включва в кампанията по лични мотиви и заради факта, че се е сблъскала с липсата на адекватна рехабилитация в България, което изправя хиляди семейства у нас в безизходица да се грижат за своите тежкоболни близки.

Можете да подкрепите кампания и с дарение:

Дарителска сметка:
Анелия Петрова Хохвартер
Дарителска кампания:
“Локомат за България”
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

#тагове:

НАЙ-НОВИ: