Шефът на АПИ се срещна с кметове от област Плевен заради винетките

05.03.2020 17:24

Среща с кметове на общини и на села от област Плевен по актуалната тема с винетките се проведе днес в зала „Плевен“ на Областна администрация. Да внесе разяснения по темата в Плевен бе и директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Георги Терзийски. Той обясни, че е възможен вариант общините да поемат заедно с държавата в лицето на АПИ поддръжката на участъци от републиканската пътна мрежа, които да бъдат освободени от винетни такси, като се ангажират с финансиране. За тази цел обаче трябва да има решение на Общинските съвети и след това изваждането на тази участъци от таксуване от републиканската пътна мрежа да е с решение на Министерски съвет.

Кметовете на селата Гривица и Брестовец поставиха въпроса за преместване на камерите, така че шофьорите от тези населени места, които пътуват само до Плевен и обратно да не бъдат санкционирани за липсата на електронна винетка. Камерите в населените места са настроени така, че те не генерират фишове за глоби, а отчитат трафика, обясни инж. Терзийски и добави, че преместването им не е целесъобразно и законосъобразно. Той подчерта, че от 1 януари до 29 февруари приходите от винетни такси са с 20% повече, сравнено със същия период на миналата година. Системата дисциплинира и очакваме с въвеждането й и с развитието й да бъде постигнато едно по-добро финансиране на сектора и по-добро разпределяне на отговорността на всички в този процес, подчерта още инж. Терзийски.

Областният управител Мирослав Петров заяви, че е разпоредил на директора на Областно пътно управление – Плевен да сезира Прокуратурата за протестите на жителите на населени места, които доведоха до блокиране на републикански пътища. Не може да се затварят републикански пътища при положение, че има законова уредба. Аз като областен управител ще бъда безкомпромисен спрямо действието или бездействието на институциите, защото тези дни, докато бяха блокирани пътищата имаше търпимост, граничеща с бездействие, заяви Петров. Той заяви, че днешната работна среща не е крайъгълен камък, от който да излезе решение. Има закони и те трябва да се спазват.

На срещата бе и кметът на община Плевен Георг Спартански, който категорично заяви, че няма да внесе предложение в Общинския съвет за освобождаване от винетни такси на участъци от републиканската пътна мрежа. И добави, че при първоначални изчисления, за да може Община Плевен да участва в поддръжката на тези участъци, ще санужни най-малко 200 000 лв. годишно, които няма откъде да се отделят. Това е искане на група хора, за които ще бъдат похарчени средства от общия бюджет за всички граждани на общината, което е крайно несправедливо, отбеляза Спартански. Според него законът трябва да се спазва такъв, какъвто е – за републиканските пътища да се грижи държавата, а за общинските – общината.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: