Успешно стартираха държавните първенства за шотоканците на „Спартак 14” – Плевен

05.03.2020 11:50

На 1 март в Бургас се проведе Държавното първенство по Шотокан карате-до за деца от 7 до 11 г. В него взеха участие 22 клуба и над 220 състезатели. Плевенският клуб „Спартак 14“ участва с 20 състезатели, които донесоха 1 златен, 2 сребърни и 5 бронзови медала при изключително силна конкуренция – по над 30 деца в една група и категория.

Държавен шампион за 2020 г. стана един от най-малките състезатели – 7-годишният Максимилиан Кошериков. Той извоюва своето отличие в дисциплината санбон кумите, където освен че беше най-малък (възрастовата група е 7-9 годишни) , също така и разликата в теглото на състезателите не беше в негова полза – той е 22 кг. , а голяма част от опонентите му между 30 и 50 кг. Въпреки неравенството, Макси впечатли съдиите с устойчивата си психика и отлична техника, а победите му бяха категорични. Той е Световен шампион за 2019 г. в тази дисциплина и отново ще се бори за отличие на предстоящото Европейско първенство и купа, което ще се проведе в Баня Лука – Босна и Хергеговина от 3 до 5 април.

Вицешампиони на България за 2020 г. са Амира Абулибде и Кристиан Костов. Амира се класира на 2-ро място в дисциплината ката момичета 10-11 г. като в борбата за златото след преиграване на финалната среща  Амира получи само една стотна по-ниска оценка от опонентката си. Сребърният медалист при момчетата 7-9 г. – Кристиан, спечели своето отличие в дисциплината санбон кумите – отново без категории в трудна конкуренция. Кристиан за пореден път печели отличие в тази дисциплина и това негово класиране не е изненада. Амира и Кристиан също извоюваха с класирането си правото да представляват България на Европейското първенство и купа.

Бронзовите ни медалисти от това държавно първенство са: Ивайло Василев 7-9 г. момчета в дисциплината санбон кумите, Йоан Тонов 10-11 г. санбон кумите, Йонан Михайлов 7-9 г. момчета ката, Никол Косеркова 10-11 г. момичета ката и братята Петър и Станислав Станчеви, които спечелиха медалите си съответно в дисциплините шобу ипон кумите  и санбон кумите.

Всички те ще вземат участие в първенството на стария континент и ще доказват своите безспорни качества.

За по-големите състезатели на клуба – над 12 г., предстои Държавно първенство в София на 14 и 15 март, което ще се проведе в столичната зала Асикс Арена.

Снимка и информация: СК „Спартак 14“  – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: