БСП – Плевен: Крайно време е Общината да покаже една по-сериозна социална ангажираност

04.03.2020 13:43

Общински съветници от групата на „БСП за България“ в местния парламент на Плевен Свилен Атанасов, Моника Чочева, Калин Кръстев и Генади Тодоров направиха днес коментар по повод проведените две заседния на Общинския съвет през миналата седмица. Основните акценти бяха върху приетия бюджет на Плевен за 2020 г., както и подкрепените в зала предложения на БСП за намаляване таксите за детски ясли и градини и за финансова помощ при раждане на второ дете на семейства в община Плевен.

„Считаме, че е крайно време Община Плевен посредством основният си инструмент – бюджетът за текущата година, да покаже една по-сериозна социална ангажираност, която всички ние дължим на младите семейства, на децата в града. Ангажираност, която да покаже, че този път общинският бюджет не спазва тенденциите, наложени при поредица кметове, а именно консервативен и десен бюджет“, подчерта в изказването си Свилен Атанасов. И припомни, че по предложение на БСП с промени в Наредба 17 на Общинския съвет бе прието намаляване на таксата за детски ясли и градини от 45 на 30 лв. „Наясно сме, че това води до един сериозен финансов ресурс от страна на Общината и че тя ще трябва да дофинансира издръжката“, обясни Атанасов. Той обърна внимание, че при гласуването на Бюджет 2020 той е подкрепен от 37 съветници, които освен с основната му рамка са приели и направените промени в него. Атанасов акцентира върху едно от приетите предложения отново на БСП за финансова помощ от 200 лв. за второ дете в семействата в община Плевен като отпускането й да е при определени условия – минимум средно образование на родителите, да имат уседналост в общината по постоянен адрес, издължени данъци към местната хазна, да са със сключен граждански брак. „С това решение показваме, че Общината е крайно време да се намеси с оглед на тежките демографски процеси, които текат в Плевен и цялата община“, заяви Атанасов и подчерта, че през последните години се отчита спад на раждаемостта.

От БСП-Плевен посочиха, че техните предложения са направени след анализ и разчет с участието на външни експерти, от където е видно, че Общината има ресурс за обезпечаване на тези социални политики. Атанасов коментира, че една част от общинските предприятия са заложили по-ниски приходи за тази година, сравнено с 2019 г. Посредством корекция в приходната част на тези предприятия, може да бъде осигурен ресурсът за обезпечаване на нужните на Община Плевен средства за детските ясли и градини, както и за финансовата помощ при раждане на второ дете, обясниха съветниците от БСП. И уточниха, че двете мерки биха стрували около 400 000 лв. на година за Общината.

По повод обявеното намерение на кмета Георг Спартански да наложи вето както върху Наредба 17, така и върху Бюджет 2020 от БСП коментираха, че са готови за нов дебат.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: