Свободолюбив дух и признателност за Свободата на България белязаха Националния празник в град Левски

03.03.2020 14:59

С издигане на националния трибагреник пред Община Левски започна днес тържественото честване на 142-та годишнина от Освобождението.


Кметът на община Левски –Любка Александрова приветства жителите на града и общината : „142 години ни делят от оня паметен 3 март на 1878-ма ,когато пред стените на Цариград, в малкото селце Сан Стефано, Русия и Турция полагат подписи под мирен договор. Този договор слага точка на една война помежду им ,която прекроява картата на Балканите. Този договор обаче е голямото НАЧАЛО на свободна майка България. Стъпката към реално възстановяване на държавността за народа ни след 500 години на турско иго. Каквото и да говорят днес сухите исторически факти, романтичният 3-ти март е дълбоко вкоренен в душите на българите,като първа свободна глътка въздух след векове на гнет, безправие, насилствено помохамеданчване. 500 години! Десетки поколения българи! Десетки поколения българи носят в сърцата и умовете си паметта за своето Царство, род, език, за великите си владетели и войни, диктували европейската политика в продължение на седем века, спомена за бележитите български духовници и книжовници, дали четмо и писмо и християнска вяра на много европейски народи със славянски корени.

Този дух на народа ни, въпреки робството, ражда Паисий и Софроний, Раковски и Бенковски, капитан Петко Войвода, Каравелов, Ботев, Левски, стотици духовници и просветители, предизвикали българското възраждане през 17-ти,18-ти, 19–ти век и борбите за църковна независимост, хилядите хайдути и революционери, четници и комитетски дейци, априлски бунтовници жертвали живота си, но век след век водили народа ни по пътя към Шипка и Плевен, по пътя към Свободата!
Благодарни сме на руския народ, благодарни и винаги ще бъдем признателни и на румънци, украинци, финландци и всички от състава на руската армия за ентусиазма и възторга, с който последват манифеста на император Александър Втори, включват се в армията, която форсира река Дунав на 27-ми юни 1877г., за да освободят българите – братя по вяра….”


Свободата не ни е подарена, и децата трябва да знаят и се гордеят, че към руската армия се включват хиляди българи, подчерта г-жа Александрова. Тя припомни нечовешкия героизъм на опълченците и саможертвата им за свободата на България, обичта ни към 3-ти март, станал олицетворение на изконната българска мечта за свободна и обединена България.
„Вечна памет на героите! Помнете миналото на народа ни и мечтайте за бъдещето българско! Обичайте и милейте за България, за да пребъде!”- пожела Любка Александрова.
Националният празник в град Левски днес бе съкровен израз на родолюбивия и свободолюбив български дух , на признателност към жертвите за Свободата на България .


Доказа го и Тържественият концерт с участието на самодейните състави при НЧ „Георги Парцалев-1901” : Мъжка вокална група „Патриоти“, Женска фолклорна група „Детелина“, Фолклорна формация „Северняшка огърлица” и Тея Михайлова, Танасовата музика от с.Козар Белене, Танцов състав „Сборенка“.
Текст и снимки: Пресцентър на Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: