Плевен празнува 142 години от Освобождението на България /фотогалерия/

03.03.2020 13:04

Тържествен ритуал се състоя днес на площад „Възраждане“ в Плевен по повод Националния празник на България Трети март. След изидигане знамето на България военният строй бе приветстван от бриг.ген. Юлиян Радойски, ректор на ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия и началник на Плевенския гарнизон. Участие в ритуала тази година за първи път имаше само от военнослужещи и курсанти на ВВВУ – Долна Митрополия.

Сред дошлите днес на площада, за да почетат загиналите за свободата на България и да отпразнуват Трети март бяха представители от дипломатическите мисии на Русия, Беларус и Румъния, народни представители, областният управител Мирослав Петров, председателят на ОбС- Плевен Мартин Митев, общински съветници и кметът Георг Спартански, стотици плевенчани.

Митрополит Игнатий в съслужение с плевенски свещеници отслужи панихида за загиналите за свободата на България.

„На този ден не е достойно да се делим на русофили и русофоби. На този ден ние трябва да бъдем горди с нашата история. Да кажем „Благодаря“ на нашите братя-освободители, независимо от етническия състав на многонационалната руска императорска армия, на нашите съседи от Румъния, на Черна гора, на Сърбия, хилядите доброволци от тези държави от Балканите, включили се в освободителните борби заедно с нашите революционери и опълченци“, каза в словото си по повод Трети март кметът Георг Спартански. И добави, че днес е ден, в който свеждаме глави за почит и признателност пред всички хиляди знайни и незнайни герои, проляли кръвта си, за да я има България. „Те имаха и друг изход – да се откажат от битката, но не го направиха. Прецениха, че има и други цели, освен спасението на собствения им живот. Така както майор Горталов остана да защитава редурите, завоювани с  кръвта на хиляди негови събратя по оръжие горе на възвишенията в днешния Скобелев парк и да бъде вдигнат на щиковете на турските оръжия, но не и да избяга позорно като страхливец. Ето това е примерът, който трябва да следваме – да отстояваме своите цели и идеи, да го правим в името на българския род, на българската държава, на българското бъдеще. Дължим го на себе си, на предците си и на нашите деца“, каза още кметът.

„Трети март е празник, но и урок за огромна смелост, благородна саможертва и несломима сила“, каза в словото си областният управител Мирослав Петров. Той акцентира върху свободата като кауза, водила хилядите войни, дали живота си за това да я има днес свободна България.

След тържествените думи бяха поднесени венци и цветя край вечния огън на Параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: