Кметът ще наложи вето върху „изтърбушения“ Бюджет 2020 на Плевен

02.03.2020 16:08

Ще наложа вето върху изтърбушения бюджет, който беше гласуван на петъчното заседание на Общинския съвет. Това заяви днес кметът Георг Спартански. „Многократно предупреждавах по време на заседанието, че по политически причини и по популистки такива, групи съветници имат уговорка и тежко се заиграват с интересите на гражданите, това обаче ще доведе до тежка незаконосъобразност на бюджета на Плевен, тъй като той е приет на базата на предложенията, гласувани в залата с тежки нарушения на Закона за публичните финанси“, подчерта кметът. Той добави, че почти всички предложения в залата не са отчитали как трябва да бъде структуриран бюджетът – да има баланс между приходна и разходна част, т.е. да бъдат равни и ако се предвижда излишък в края на годината, то това да бъде изрично записано, че се приема бюджет с излишъци.

„Не може да се прави по този начин бюджет, който се разминава със стотици хиляди левове в приходната и разходната част като се нарушават основни разпоредби на Закона за публичните финанси“, отбеляза още Спартански. Той добави, че не може с лека ръка да се посяга на Инвестиционната програма, предложена след анализи от Общинска администрация. И визира спешните действия около свлачищни процеси на ул. „Цар Борис Първи“ и основен ремонт на ул. „Лозенка“ преди да започне ремнтът на надлеза при квартал „Сторгозия“.

„За 20 години, откакто съм на различни позиции в местната власт, не е имало такъв случай на брутално потъпкване на законови норми и за такава тежка нестиковка, несъгласуване на приходна и разходна част на бюджета без логични обяснения“, категоричен бе Спартански и добави: „Не се прави на пук на кмета. Изборите приключиха, време е някои хора и групи съветници да се събудят, правят лоша услуга на своите избиратели, към които ще се обърнат много скоро за подкрепа. Не е това начинът да наказваме едни за сметка на други, да не отчитаме интереса на цялата общност, тежко да ощетяваме едни институции, да лобираме брутално в полза на други институции, а най-неморалното е да се лобира и за лични интереси“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: