Кметът Спартански за протестите срещу винетките: Спекулира се с неинформираността на хората

02.03.2020 18:58

Коментар по актуалната тема за това да се освобождават ли и как от заплащане на винетни такси участъци от републиканската пътна мрежа за жителите от близките до градовете населени места направи на днешната седмична оперативка в Община Плевен кметът Георг Спартански. Той припомни, че преди година е бил предложен вариант, който предвиждаше по искане на кметовете на база на взети решения от общинските съвети, да се прехвърли собствеността на участъци от републиканската пътна мрежа на общините и те да поемат издръжката им. След това след проведени разговори в това число и с Националното сдружение на общините /НСОБ/ и Правителството се прие, че този вариант не е удачен. В момента имаме все още неизяснена процедура, ако въобще има общини, които пожелаят да поемат издръжката на освободени от винетки участъци от републиканската пътна мрежа.

„Години наред за тези участъци е изисквано винетки и не е имало протести. Те започнаха след решението около София определени участъци да бъдат освободени от винетки. Това поставя в неравнопоставено положение други български общини, имащи подобни проблеми“, посочи кметът. И добави, че това решение е предизвикало недоволството на хора от други населени места. По думите на Спартански въпросът и с винетките около София не е  намерил практическо решение, тъй като разчетите на администрацията там показват, че имат възможност да отделят до 500 000 лв. По изчисления на АПИ обаче биха били нужни около 8 млн. лв. Спартански посочи и разценките, които са дадени на кметовете на общини за годишната поддръжка на пътищата от републиканската пътна мрежа – 5000 лв./км за поддръжка и отделно за всеки клас пътища на км за снегопочистване. Но едва ли ще се ограничат средствата само до тези цифри – ще е нужно косене, ремонт или подмяна на мантинели и т.н.

До момента няма официална информация в НСОБ от МРРБ и от АПИ относно възможността за споразумение за съвместно финансиране на поддръжката на тези участъци, няма правна рамка, обясни плевенският кмет.

„В случая пак някой спекулира тежко с неинформираността на хората. Казва се, че кметът трябва да реши… Не приемам този манипулативен подход, който си позволяват представители на законодателната власт в лицето на народни представители и централната изпълнителна власт в лицето на определени длъжностни лица и техните представители по региони в страната. Кметът не е феодал, не е самодържец и самолично не решава тези въпроси. Това е правомощие на Общинския съвет.“, подчерта Спартански. Той посочи, че община Плевен има над 180 км линейна улична мрежа в Плевен, още 150 км общинска пътна мрежа и близо 170 км селска улична пътна мрежа, т.е. около 500 линейни км, което е почти разстоянието от София до Варна.

„Считаме ли, че при неуредената процедура за поддръжка на тези имоти, ще имаме възможност да плащаме от общинския бюджет, който не ни стига да поддържаме в задоволителен вид уличната пътна мрежа в населените места, и за поддръжка на още участъци. Аз твърдя, че това не можем да си го позволим“, каза още Георг Спартански. И призова по темата да не се спекулира и да не се вадят политически дивиденти.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: