Патриотични стихове и песни прозвучаха на междуучилищния конкурс, организиран от НУ „Христо Ботев“ – Плевен

29.02.2020 8:33

Пети Междуучилищен конкурс „На теб, Българийо свещена“ с подкрепата на Община Плевен и РУО – Плевен, със съдействието на РИМ – Плевен и финансовата подкрепа на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен се проведе вчера.

Инициативата за този формат е на Цветелин Горанов, директор на НУ „Христо Ботев“ – Плевен и се реализира от екипа на училището.

Конкурсът се провежда в две направления – рецитиране на стихотворения и изпълнение на песни с патриотична насоченост. Участниците се състезаваха в три възрастови групи: I  възр. гр. – деца от детски градини, II  възр. гр. – ученици от 1 и 2 клас и III възр. група – ученици от 3 и 4 клас. За петте години, в които се провежда, в конкурса са взели участие около 1500 деца и ученици от гр. Плевен и областта, като в последното пето издание се изявиха повече от 320 участници.

Гости на мероприятието бяха: Виолета Василева – ст. експерт за обучението в начален етап към РУО – Плевен, Димитър Петров – зам. директор на РИМ – Плевен, Мариела Иванова – президент на Лайънс клуб „Огледало“ – Плевен, Стефка Великова – член на Лайънс клуб „Огледало“.

Членове на журито бяха екип от професионалисти в различните области: председател – Виктория Иванова – гл. експерт Отдел „Образование“ – Община Плевен и членове: Нели Станева – ръководител Отдел „История на България XV – XIX век“ в РИМ – Плевен, Боряна Бешева – солист на хор „Гена Димитрова“ и Боби Горанов – писател и поет, представител на Дружество на писателите – Плевен.

Начало бе дадено от фанфарен оркестър към НУ „Христо Ботев“ – Плевен с диригент Иван Минков, а за озвучаване на събитието се погрижи Асен Антонов.

Всички участници, публиката и журито бяха приветствани от директора на училището – организатор Цветелин Горанов и от представители на институциите, подкрепили провеждането на конкурса.

Най-многобройни и атрактивни бяха най-малките участници. Те впечатлиха всички с артистично поведение, художествено изпълнение и специално изработени костюми.

По артистичност и сериозна предварителна подготовка не им отстъпваха учениците от следващите две възрастови групи – 1-2 и 3-4 клас. Освен популярни стихотворения и песни от български автори, някои от участниците бяха подготвили специално за участието си в конкурса свои авторски текстове и музика.

Надпреварата беше изключително оспорвана и талантливите изпълнители затрудниха журито при определяне на най-добрите сред тях в препълнената зала.

Участниците и членовете на журито бяха впечатлени и доволни от инициативата, от формата на конкурса, предоставящ трибуна за подобна изява и споделиха, че с радост и удоволствие ще участват и в следващото му издание.

За финал на Конкурса прозвуча песента „С очите на Ботев“, написана специално за учениците от НУ „Христо Ботев“ – Плевен и намерила място в учебниците по музика за втори клас, по текст на Лъчезар Владимиров и музика на Асен Антонов.

Снимки и информация: НУ „Христо Ботев“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: