Регионален военноисторически музей – Плевен представя изложба „Реликви от бойното поле при Плевен 1877 г.”

29.02.2020 10:58

По повод Националния празник на България – 3 март, Регионален военноисторически музей – Плевен представя изложба „Реликви от бойното поле при Плевен 1877 г.”. Изложбата беше открита в „Къща-музей Цар Освободител Александър – Втори“ от директора на Регионален военноисторически музей Емилия Зорнишка в присъствието на граждани, ученици и музейни служители.
Инициативата е посветена на 142 години от Освобождението и е част от проекта „Уникални реликви от Българското Възраждане и национално освобождение”. Изложбата включва 83 експоната от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.
По време на Руско-турската война 1877-1878 г. боевете за Плевен придобиват изключително значение във военностратегическо и политическо отношение. При Плевен се провеждат мащабни и значими военни операции. За превземането на града в петмесечните боеве от 1877 г. падат убити и ранени 31000 руски и 4500 румънски воини.
Военните гробове край Плевен са разкопавани през 1956 г. (с. Тотлебен), 1961 г. (гр. Долни Дъбник), 1965 г. (с. Горни Дъбник), 1971 г. (гр. Пордим) и 1973 г. (с. Телиш). Разкопаването е свързано с реставрацията на паметниците и възстановяването им на старото място или пренасяне на ново.
Реликвите от бойното поле са сравнително оскъдни и еднообразни: най-много са копчетата от униформи и бельо, монети, гилзи, парчета от снаряди, пироните и парчетата от плат. Особено място сред тях заемат кръстчетата и малките икони, които са не само символи на християнската вяра, но и на вяра в оцеляването и надежда за спасение. Някои войници ги получават след раждането си или светото кръщение, а други – при заминаването на война от близки. Понякога са раздавани и от различни църковни организации.
Благодарение на опростената технология на изработка и ползването на сравнително евтин материал, иконите и кръстовете намират широко разпространение в Русия. На най-голяма почит се радват иконите с образа на Св. Богородица „Радост на всички скърбящи“ и изображенията на Св. Богородица Казанска, Св. Богородица Владимирска, Св. Богородица Тихвинска и Св. Богородица „Неизгаряща къпина“, призовани да окажат помощ както в ежедневието, така и в тежки моменти. Наред с иконите на Св. Богородица и Св. Николай Чудотворец, възприемани като покровители на войската в представите на обикновените войници, по бойните полета се откриват и голям брой представящи Св. Архангел Михаил, което превръща тези светци в най-важните закрилници на живота.
Носени с вяра, надежда и любов – кръстчета и малките икони, преминали през огъня на битките, придобиват не толкова религиозна, колкото научна, и най-вече сантиментална стойност. Зад всяко кръстче и икона стои един преждевременно прекъснат живот, несбъднати мечти и неизживени чувства.
Най-многобройни в изложбата са реликвите на християнския култ от руското гробище край Пордим – 8 кръстчета и 7 икони, от Долни Дъбник – 6 кръстчета и 4 икони, с. Телиш – 2 кръстчета и 3 икони, с. Гривица – 2 кръстчета и 1 икона, с. Тотлебен – 2 кръстчета и 1 икона, с. Горни Дъбник – 1 кръстче и Плевен – 1 кръстче .
Акцент в изложбата е кутийка, съхранявала детски къдрици, открита в гроб на руски войник. Не знаем името на войника и от къде е, но е сигурно, че зад този, предизвикващ умиление експонат стои силната вяра на един войник и надеждата, че отново ще види своето дете.
Един от експонатите е порцеланова чиния, принадлежала на ген. Александър Михайлович Божерянов, участник в Руско-турската война 1877-1878 г., ранен в боевете за Плевен.
„Реликви от бойното поле при Плевен 1877 г.” включва и църковна утвар, вензели, апликации, глинени лули, мастилница и др., които са част от богатото културно-историческото наследство на Руско-турската война 1877-1878 г. и поддържат жива историческата памет на поколенията за драматичните събития, които донасят свободата на България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: