Мащабна специализирана полицейска операция се проведе днес в Дисевица и Търнене

27.02.2020 18:45

Мащабна специализирана полицейска операция се проведе днес на територията община Плевен под ръководството на Окръжна прокуратура – Плевен. Полицейските действия, в които участваха служители на Второ Районно управление – Плевен, ОБДХ – Плевен и РИОСВ – Плевен имаха за цел противодействие на битовата престъпност, опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в региона.

За времето от 06.00 часа до 16:00 часа бяха проверени лица и адреси на територията на село Дисевица и село Търнене. В имота на 43-годишен са намерени две бормашини, моторна резачка, електрожени, две акумулаторни батерии с неустановен произход. Установени са още 18 коня, 3 понита, 47 овце, 7 говеда с неустановен произход. За животните служители от ОБДХ – Плевен са съставили констативни протоколи и актове за възбрана и АУАН по чл. 139, ал.1, т.1 и чл. 132, ал.1, т.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност. 43-годишният е задържан за срок до 24 часа.
При проверката в дома на 38-годишен са установени 14 прасета, 2 свине-майки и 16 овце с неустановен произход. Служители от ОБДХ – Плевен са съставили констативни протоколи, както и актове за възбрана по чл. 139, ал.1, т.1 и чл. 132, ал.1, т.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност. Лицето е задържано за срок до 24 часа.
На друг адрес, обитаван от 27-годишен са установени 5 бензинови резачки и 3 акумулаторни батерии с неустановен произход, както и газов пистолет марка „Екол“ нерегистриран по съответния ред. Предстои издаване акт по ЗОБВВПИ. 27-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.
В имота на 48-годишен са открити две прасета и един кон с неустановен произход. За установените животни от ОБДХ – Плевен са съставили констативни протоколи, актове за възбрана и по чл. 139, ал.1, т.1 и чл. 132, ал.1, т.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност
При проверката в дома на 59-годишен са намерени депонирани около 2000 кг. метални отпадъци и кантар. Извършен е оглед на местопроизшествието и са иззети установените метални отпадъци, тетрадки, бележници с ръкописни текстове с данни на лица и парични суми, седем покупко-изплащателни сметки от различни дати и сумата от 9220 лв. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.234 „б“, ал.1 от НК. Съставен е констативен протокол по чл.119 от Закона за управление на отпадъците и акт по чл. 133, ал.3, т.3 от Закона за управление на отпадъците от служители на РИОСВ – Плевен. В същия имот са установени 10 прасета с неустановен произход. За животните от ОБДХ – Плевен са съставени констативни протоколи, актове за възбрана по чл. 139, ал.1, т.1 и чл. 132, ал.1, т.1 от Закона за ветеринарно медицинската дейност.
В хода на акцията в село Търнене са установени 15-годишен и 30-годишна, обявени с мярка „Принудително довеждане“ по досъдебно производство на ОП – Плевен и мярката е приведена в изпълнение.
Във връзка с контрол по спазване мярка „домашен арест“ е извършена проверка на адрес в село Дисевица и е установено, че 42-годишен не е на адреса и е нарушил мярката. Предприети са незабавни оперативни действия, като лицето е установено в друг имот в същото село. С постановление на наблюдаващия прокурор 42-годишният е задържан за срок до 72 часа и е внесено искане в Окръжен съд – Плевен за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
В хода на специализираната операция бяха изградени два контролно пропусквателни пункта за проверка на преминаващи лица и автомобили на изходите на село Дисевица и село Търнене. Проверени са 102 автомобила и 135 лица. Съставени са четири акта по ЗДВП и един фиш. Профилактирани са и 28 лица от криминалния контингент.
Това информират от Пресцентър на МВР Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: