Жители на област Плевен са под доброволна карантина заради коронавируса

27.02.2020 13:58

Под доброволна карантина в домовете си заради коронавируса има жители на област Плевен. Това потвърди днес на пресконференция в Областна администрация – Плевен директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев. Той обясни, че става въпрос за около 40 души, които са били в Италия, но не в северната й част, където вече има епидемия заради коронавируса, както и единични случаи от Китай. Хората нямат симптоми на заболяването, но са предпочели да останат по домовете си за по-голяма сигурност, както за тях, така и за околните. Сред тях са и ученици и техни учители, били на практика в Италия.

Днес в Областна администрация е била свикана среща за създаване на Областен медицински съвет за действия срещу разпространението на коронавируса. Той ще бъде с председател д-р Атанас Гарев. Обласният управител Мирослав Петров разясни, че са събрани представители на лечебни заведения, полиция и пожарната, с които да бъдат обсъдени необходимите мерки за реакция при случаи на коронавирус в страната и в област Плевен. Стана ясно, че общо на територията на областта в лечебните заведния има между 70 и 100 легла за пациенти, които могат да бъдат отделени в случай, че има основание да се смята, че могат да са заразени с коронавирус. Вземането на кръв и изпращането на проба до специализирана лаборатория в София ще става в Инфекциозна клиника на УМБАЛ – Плевен.

За момента обстановката в областта е спокойна. По инициатива на РЗИ – Плевен ще се прави проверка на всички пристигащи чрез ферибота при Никопол. Тя ще се извършва от двама лекари от здравната инспекция, които ще са на място в Никопол в часовете на пристигане на ферибота и ще измерват температурата на пътниците. Ако има пътник със съмение за заболяването, той ще бъде отделян в специално помещение и извикана спешна помощ.

При случай на епидемия ще заработи Областен кризисен щаб, който ще се ръководи от областния управител Мирослав Петров.

Разпространен е и алгоритъм за действие при лица, пристигащи от Китай или друга страна с доказани случаи на коронавирус.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: