50 пеликани припознаха платформите на о-в Персин за свой дом

21.02.2020 14:05

Едва две седмици след като от Българското дружество за защита на птиците са приключили работата по платформите за пеликани на остров Персин, те вече са заети от къдроглави пеликани.

В момента има около 50 възрастни птици на платформите на блатата на остров Персин. Пеликаните активно строят гнезда и копулират, което означава че за 5-та поредна година ще заемат платформите,съобщават от БДЗП. Новоизградената платформа в блатото Песчина също е заета, което означава, че им е осигурен комфортен дом.

Присъствието на птиците е установен по време на мониторинг на блатата на остров Персин, проведен на 17 и 18 февруари. На 18 февруари, паралелно с мониторинга, е проведена и инспекция с експерти от РИОСВ – Плевен, които са направили протокол, с който е одобрена работата ни по пеликановите платформи.

Дейностите се извършват в рамките на LIFE проекта „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716) с участието на служители и доброволци на БДЗП, ДПП „Персина“ и WWF България и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

Снимки: БДЗП

#тагове:

НАЙ-НОВИ: