Ученици от Плевен са на финала в конкурса за зелени идеи „Млад иноватор“

21.02.2020 15:01

Над 900 ученици от цялата страна се включиха в първия ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“. Организатор е инвестиционният фонд с фокус устойчиво развитие и иновации PostScriptum Ventures.

Конкурсът е разделен в две категории. Първата е за по-малките участници, които изпратиха над 500 рисунки, с които по интересен начин представят своите идеи за зеленото и устойчиво бъдеще. Въпреки трудния избор, журито избра десет финалисти в таза категория от цялата страна.

„Щастливи сме, че успяхме да провокираме иновативното мислене и в най-малките. Видяхме творби, които показват глобални идеи като зелено съзнание, разделно събиране на отпадъците, намаляване на употребата на пластмаса и връзката между човека и природата. Изключително талантливи деца се включиха и за нас беше много трудно да отличим финалистите.“, споделя управляващият мениджър на PostScriptum Ventures Димитър Енчев.

Във втората категория по-големите участници изпратиха близо 100 проектни предложения и оригинални видеа, с които представиха своите идеи. Сред финалистите е и отборът на Средно училище „Стоян Заимов“ от гр. Плевен. Тяхната идея е поставянето на компостери в дворовете на институциите. За да е по-екологично, част от тях ще бъдат от палета. За да има и научна част проектната идея, ще се прави експеримент – ще се сравнява как протича процесът на компостиране в два вида компостери – дървени и пластмасови. Младите иноватори ще се състезават с още шест отбора от цялата страна за голямата награда – финансиране за реализация на проекта от 5000 лева.

Освен голямата награда PostScriptum Ventures раздава и лични стипендии за всеки от участниците в отборите победители.

Награждаването ще се проведе на 01.03.2020 г. в TechnoMagicLand. Жури в състав ще определи екипа – победител в деня на церемонията. Конкурсът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Информация и снимки: PostScriptum Ventures

#тагове:

НАЙ-НОВИ: