Започна строителството на голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест

20.02.2020 16:21

На 17 февруари кметът на община Гулянци Лъчезар Яков присъства на церемония по стартиране на строителството на голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест.

Обектът е на фирма „АГРО-БЕЛ 2001” ЕООД с. Брест, с управител Павел Стоименов, информират от Пресцентъра на Община Гулянци. Складовата база ще се простира на 5 000 кв.м площ, строителството й трябва да приключи до месец юни. Капацитетът й е 5 000 тона зеленчуци. Стойността на целият проект е около 5 000 000 евро. Тази година земеделският производител има готовност да засее 2 000 дка със зеленчуци. Идеята е в последствие базата да бъде разширена и да се ползва и от другите зеленчукопроизводители в района.


Според Павел Стоименов зеленчукопроизводството е традиционно за района и е нужно да се търсят варианти за съживяване на сектора, още повече, като се има предвид големия процент вносна продукция в момента. „Първата стъпка е да възстановим поливните системи и да изградим складове за съхранение на зеленчуците, с нужните сертификати и качество, което да ни прави конкурентоспособни. Близостта ни до р. Дунав е изключително предимство и трябва да го използваме. Затова двете дейности – създаване на поливни площи и изграждане на складова база вървят паралелно.” – поясни Павел Стоименов и допълни – „Чрез възраждане на зеленчукопроизводството в община Гулянци, можем да задържим младите хора тук, а защо не и да върнем онези, които напуснаха България през последните години.”. Той благодари на кмета на общината за подкрепата и съдействието, които оказва на бизнеса и земеделските производители и за работата в посока подобряване на общинската инфраструктура, което е от изключителна важност за привличането на инвестиции.

Снимки: Община Гулянци, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: