Георг Спартански: Апостоле, благодарим ти, че те имаше и че ни начерта пътя!

19.02.2020 13:28

„Всяка година на две дати ние се спираме в забързаното си ежедневие, за да отдадем почит на най-достойния от нас, на титана на българската нация – Васил Левски. Имаме своите два дни в годината, в които почитаме най-святия българин, а какво правим в останалите дни или само ритуално на тези дати за успокоение на не толкова чистата ни съвест се кланяме пред Апостола на българската свобода, получаваме, вероятно само от себе си, а не от Бога, опрощение за това, което сме свършили или не сме свършили така, както се очаква от нас“. Това каза днес в словото си кметът Георг Спартански по повод 147 години от гибелта на Васил Левски.

„Левски е все повече обожествяван и превръщан в икона от нас и все повече ще го издигаме на висок и по-висок пиедестал. Съмнявам се, че Васил Левски очаква точно това от нас. По-скоро той очаква да си спомним за думите му, за това, което е завещал на своите съратници… Той е имал мисия на тази земя, неотклонно, твърдо и самопожертвователно е вървял по своя път 9 години, за да изпълни своята земна мисия“, подчерта още кметът. Той направи паралел между Левски и Исус Христос  – и двамата следвали своята мисия за хората, и на двамата костите не се знае къде са и не са оставили нищо тленно на тази земя. „Вероятно, добави Спартански, това е мисията на великите, на големите – да се намират навсякъде, там, в нашия случай, където има българи. От официалната мисия на Посолството на България във Вашингтон до най-затънтеното българско селце има музеи, паметници на Васил Левски, училища с неговото име, улици, площади, кръстени на него“.

„Нека на тези дати /бел.ред. рождението и обесването на Левски/ да правим по-малко ритуани неща, които ще забравим до следващата годишнина, а в ежедневието си да се опитваме да следваме стъпките на Апостола. Невъзможно е да крачим с неговата крачка, защото тя е гигантска, но смятам, че всички ние можем да следваме пътя, който ни е завещал – за чиста и свята българска република, в която всички националности и народи да бъдат равни“, каза още кметът Спартански. И завърши с думите: „Апостоле, благодарим ти, че те имаше и че ни начерта пътя! От нас зависи как ще го следваме, за да  бъдем достойни за твоите дела и товите завети!“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: