Спартански: Включването на обекти в Инвестиционната програма не е на тотопринцип

17.02.2020 16:26

Включването на обекти в Инвестиоционната програма на Община Плевен не става на тотопринцип – бъркаш в една торба с номерца и на който му излезе късмета. Така коментира днес кметът Георг Спартански заявената позиция от групата общински съветници от ПП ГЕРБ в Общински съвет – Плевен по повод не приемането на Бюджет 2020 на извънредна сесия миналата седмица. Ще припомним, че ден след това на пресконференция местните депутати от ГЕРБ коментираха, че за тях не е ясно как и защо се включват определени обекти в Инвестиционната програма и бяха категорични, че не се чуват желанията на гражданите.

В Общината има зам.-кмет и главен инженер, които са в час с текущото състояние на улиците в общината и със заявките на гражданите, подчерта днес Спартански. Като добави, че на сесията е представена дебела папка с документи за въпросните обекти, по които Общината смята да работи през тази година. При 182 км улици и 360 км тротоари трудно може да се очаква, освен ако не сме с бюджет едновременно на Париж, Лондон и Ню Йорк, да заложим всичко като граждански очаквания, коментира кметът. Той посочи, че се прави оглед на обектите и се преценява спешността им, както и тяхната значимост за публичните нужди на гражданите. Друг критерий, по който се разглежда и преценява кой обект да бъде включен в Инвестиционната програма, е и финансовият.

По повод отправените критики от съветниците от ГЕРБ кметът добави, че главният инженер на Общината е член именно на тази партия и с него той работи добре и коректно вече 4 години. Странно ми е, когато една политическа сила, управлявала тази Община 4 години и когато този човек е бил и тогава главен инженер, да ме пита по какви критерии се прави Инвестиционната програма, подчерта Спартански. Той бе категоричен, че не е коректно едва на сесия да се поставя въпросът за критериите и обектите в Инвестиционната програма, при положение, че преди това е имало обществено обсъждане на бюджета, политически консултации, заседания на постоянни комисии.

Кметът добави и друх щрих – един от зам.-кметовете по финансите му Милен Яков е член на БСП, чиито съветници също не подкрепиха проекта за Бюджет 2020 на Плевен. С него също работя добре вече пета година. Държа да сме коректни към гражданите и към собствените си членове на съответните партии. Не може аз да работя с тези хора перфектно, да нямам забележки, а те /бел.ред. партиите им/, да ме питат защо ние работим непрозрачно. Имате хора, попитайте ги, извикайте ги на партийни събрания, ако считате, че нещо не е както го казва кметът, коментира Спартански.

Той припомни и какви са възможностите сега за развитие на града и общината при неприет бюджет на текущата година – а именно да се харчи на базата на 1/12 от бюджета за 2019 г. Това обаче не включва увеличения на заплатите, каквото е заложено за учителите например, не може да се планира нищо по спортния и културния календари, да се отпускат средства за процедурите ин витро, да се правят належащи ремонти и т.н.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: