ГЕРБ – Плевен: В проекта за Бюджет 2020 липсва прозрачност

14.02.2020 12:24

Своята позиция за това защо не подкрепиха на вчерашната извънредна сесия проекта за Бюджет 2020 на Община Плевен представиха днес на пресконференция съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент – Петя Василева, която е и зам.-председател на ОбС-Плевен, Валентина Вълчанова, Владислав Монов и Йордан Грижов. Ще припомним, че след близо 4 часа разискване на проекта за Бюджет`2020 на Община Плевен на извънредната сесия общинските съветници не приеха предложението. „За” основния финансов документ гласуваха 13, „против” нямаше, с „въздържал се” гласуваха 26 местни депутати.

„Бюджетът не е направен правилно по отношение на приходи и разходи. Вчера от коментарите на г-н Спартански стана ясно, че Общината не може да печели или да оптимизира приходите от определени дейности. Стана въпрос за ОП „Акварел“, за Общинския медиен център, за „паяка“ – по трите пункта Общината няма цел да печели от тези дейности“, подчерта Петя Василева. Другият пункт, по който не са съгласни от ГЕРБ, е за това как се прави Инвестиционната програма на Общината и Културния календар – как се преценява и на каква база кои обекти да бъдат включени за ремонт и кои културни събития да получат подкрепа от Общината и кои не. От ГЕРБ настояват да се обърне по-голямо внимание на исканията на гражданите за конкретни обекти в Инвестиционната програма като подчертаха, че има дългогодишна кореспонденцията на граждани с Общината за належащи ремонти на важни улици и тротоари в града, за изграждане на детски площадки. По същия начин от ГЕРБ коментираха, че няма яснота как се подбират събитията за Културния календар на Плевен, не се знае какво са поискали и предложили културните институти и организаторите на фестивали. „Ние получаваме наготово Инвестиционна програма и Културен календар и трябва да работим по тях, но не знаем какво лежи зад тях. Не виждаме гласа на гражданите да е чут в Инвестиционната програма, което ни притеснява. За какво тогава се правят публични обсъждания и искания от гражданите като накрая някой незнайно как решава кое е приоритетно и кое не е“, каза Петя Василева. И добави, че в така предложения проект за бюджет липсва прозрачност, не е ясно защо едно предложение е по-приоритетно от друго.

Гласуването с „въздържал се“ от ГЕРБ обясниха, че е такова, защото те не са против бюджета, такъв трябва да има, но не са доволни от начина, по който той е структуриран и затова се въздържат от подкрепа. Очакванията са на редовната сесия на 27-ми февруари предложението за бюджет да бъде внесено отново, а до тогава то бъде разгледно във всички групи на местния парламент. От ГЕРБ са категорични, че ще изискат допълнителна информация за Инвестиционната програма, за да се запознаят в подробности с КСС на включените в нея обекти, за да предложат конкретни промени в нея.

Бюджетът ще бъде внесен отново – дали на следващата или на извънредна сесия, заявиха от ГЕРБ и добавиха, че вчерашният вот е бил един урок за Общинската администрация, че трябва да се съобразяват с общинските съветници.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: