Румен Петков: Няма съмнение в стратегическата изгода на АЕЦ „Белене“

14.02.2020 16:44

В неделя АБВ организира поредния четвърти енергиен форум в София. Темата е „Зеленият договор и бъдещето на енергетиката”, съобщи на пресконференция в Плевен председателят на ПП АБВ Румен Петков. Поканени са експерти от страната и чужбина. Основните теми са свързани с мястото и ролята на енергетиката и гарантиране на околната среда, необходимите стъпки и действия за гарантиране енергийната сигурност на Европа и минимизиране на щетите върху околната среда. Основните модератори са Проф. Холгер Рогнер, енергиен експерт IIASA (Международен институт за приложен системен анализ) и Ивайло Калфин.

Това ще бъде първата сериозна дискусия в страната след лансираната миналата година от новото ръководство на Европейската комисия идея за постигане на зелен договор в Европа, подчерта Петков.

Единият от панелите включва гаранцията и чистотата на ядрената енергетика. За нас това е изключително важно за гарантиране перспективите пред проекта „Белене”.

В тази връзка Петков съобщи, че правителството, макар и със закъснение, е определило листата на петте фаворити за участие в „Белене” и това заслужава приветствие. Фаворитите са в две групи. Едните са кандидати за стратегически инвеститор – Южна Корея, Китай и Русия. Другите са „Фраматом” и „Дженеръл Електрик“, които са декларирали готовност да участват с доставка на оборудване. Това поставя проекта „Белене” в съвсем друга ситуация. „Очевидно няма съмнение в стратегическата изгода на проекта, повече от 30 участници са гаранция за качеството на проекта. Това ни дава самочувствието на държава, която в момента е в една напреднала фаза на изграждането на най-новите атомни реактори в Европа”, коментира Петков. Според него е много важно процедурата да бъде максимално прозрачна и да гарантира най-добрия за България избор. „Ние от АБВ продължаваме да смятаме, че държавата трябва да има по-сериозно участие в проекта“, допълни той. „Доволни сме, че с натиска, който оказвахме на българските институции, със съдействието, което сме водили като разговори с китайската и с руската страна, с представители на кандидатите, сме спомогнали с това проектът да се придвижи. Смятаме, че това е стратегическо за гарантиране на енергийната сигурност на страната решение”, подчерта председателят на АБВ.

Въпросът за ядреното гориво не може да бъде решаван с инструмента на политическия натиск, който си позволяват нашите приятели и партньори от САЩ, заяви Петков. „Убеден съм, че върху министър-председателя се осъществява много груб натиск от страна на САЩ АЕЦ „Козлодуй” и „Белене” да минат на ядрено гориво на американската компания „„Уестингхаус”. Трябва предварителен анализ за мощността на ядреното гориво. Правени ли са опити в Украйна и други страни да се въведе американско ядрено гориво и до какви проблеми е довело това, ако има такива. И трето – цената – кой какво предлага като съотношение качество-цена. Всичко останало би било експеримент на гърба на България и българския гражданин”, категоричен е Румен Петков.

Друго нещо, което като плевналии трябва да ни тревожи е реорганизацията в една от ключовите структури в енергетиката – ЕСО – Енергийният системен оператор, сигнализира Румен Петков. Той има три нива: Централно диспечерско управление, териториално управление и мрежови елекропреносни райони. Териториалните управления в Северна България са две – в Плевен и във Варна. Мрежовите са – 6. Без каквато и да е експертиза, при положение че повече от 5 години е създаден опорният пункт в Плевен и технически е обезпечен, ръководството, което пое 2018 г. предвижда опорният пункт от Плевен да бъде преместен във Велико Търново, алармира Петков. Според него това ще доведе до много големи разходи, които ние като крайни клиенти ще платим. Защото за това няма анализ, няма оценка на риска, нито на досега инвестираните средства. „Коалицията ГЕРБ, БСП, ВМРО може да смачка всичко в Плевен, а депутатите си мълчат. Аз ще се обърна към министъра на енергетиката и към директора на Българския енергиен холдинг, защото такова посегателство върху вече изградена структура, е абсолютно недопустимо”, категоричен е Румен Петков.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: