МК „Демократична България – Обединение“: Без бюджет по-голямата част от функциите на града спират

14.02.2020 16:00

„Когато не се приеме един бюджет, бедата не е за кмета. Бедата е по-скоро за града“, това коментира днес на пресконференция в БТА общинският съветник Христо Таслаков от групата на МК „Демократична България – Обединение“ в Общинския съвет на Плевен. Поводът бе не приемането на вчерашната извънредна сесия на Бюджет 2020 на Плевен.  В пресконференцията участваха съветниците Георги Велков, доц. д-р Евгения Бързашка и Бойко Янчев. Христо Таслаков обясни, че ако една община остане без приет бюджет, то това ще забави нейното развитие, защото ще бъде възможно харченето само на 1/12 от миналогодишния бюджет, което покрива единствено най-належащите разходи за заплати и издръжка. „Без бюджет по-голямата част от функциите на града спират“, обобщи той като визира, че не може да се реализрат дейности от културния календар, спортни дейности, нищо, което предполага планиране на средства.

„Това, което ми направи впечатление по време на дебатите бе, че нямаше прекалено силно искане, натиск за корекция в определена посока“, подчерта Таслаков. Той засегна темата за Общинския медиен център, поставена на дебат на вчерашната сесия. „Всъщност този медиен център не е създаден, за да печели милиони, а за да произвежда съдържание. Откакто се случи договорът с Радио 1 плевенските новини са в едни от най-слушаните радиа“, категоричен бе Таслаков.

„Едва ли има кмет, който да не иска да има повече пари и да не иска да ги похарчи за града, за селата. Разковничето е в децентрализацията, за която само се говори.“, добави Георги Велков. И подчерта, че при генерирани приходи за държавата в общините от всеки 100 лв. се връщат само 3 лв.

Доц. д-р Бързашка каза, че бюджетът може да бъде най-добре разпределен от общинската администрация по пера, тъй като там именно има специалисти. Тя коментира предложението от вчера за безплатни детски градини като изрази позиция по-скоро да се помисли за въвеждане на критерии при плащането им като доходи на семейството, къде живее и т.н.

От МК „Демократична България – Обединение“ изразиха увереност, че до следващата сесия ще се проведат консултации между отделните групи в местния парламент и в крайна сметка Плевен  ще има приет бюджет за 2020 г.

 

#тагове:

НАЙ-НОВИ: